Nyhet | Allmänmedicin

Färre besök på akutmottagningar med gratis primärvård

Fem månader efter att landstinget i Sörmland införde kostnadsfria primärvårdsbesök har trycket på akutmottagningarna minskat. Patienterna söker sig i större utsträckning till primärvården, som har utökat sina öppettider.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Eftersom vi är först i landet är det svårt att avgöra hur stor effekt som det skulle kunna få och framförallt hur snabbt, för det handlar mycket om hur stor kännedom människor har. Men efter fem månader är man ju jätteglad att se de här siffrorna, det måste jag säga, och vi hoppas att få se ännu större överflyttning ju längre tiden får gå, säger finanslandstingsrådet Monica Johansson (S).

I början av 2017 slopade landstinget i Sörmland patientavgifterna i primärvården. Samtidigt förlängdes öppettiderna på vårdcentralerna med tre till sex timmar. I samma veva höjdes avgiften för sjukhusbesök till 400 kronor. Syftet var att avlasta akutmottagningarna och minska problemen med undanträngning av patienter som behöver specialiserad vård.

Läs även: Förbättrad folkhälsa med distansvård

Annons
Annons

Enligt statistik från landstinget minskade besöken på akutmottagningarna under januari–maj med närmare två procent, i jämförelse med samma period 2016. Samtidigt ökade antalet besök i primärvården med över två procent.

    Källor

  • Läkartidningen - http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/06/Gratis-primarvard-har-minskat-trycket-pa-akutmottagningarna-i-Sormland/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons