Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Färre sjuksköterskor – fler dödsfall i vården

Risken att dö efter en operation ökar om man vårdas på ett sjukhus där sjuksköterskorna är få och har en hög arbetsbelastning. Det visar en stor internationell studie i den medicinska tidskriften The Lancet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2014-02-26

Annons

Risken att dö efter en operation ökar om man vårdas på ett sjukhus där sjuksköterskorna är få och har en hög arbetsbelastning. Det visar en stor internationell studie i den medicinska tidsskriften The Lancet.

Nio europeiska länder ingår i studien, med totalt 26 515 sjuksköterskor och 422 730 patienter som opererats på 300 sjukhus.  Patienterna som var 50 år eller äldre hade genomgått vanliga kirurgiska ingrepp med låg förväntad dödlighet.

Annons
Annons

– Vi såg att för varje ytterligare patient per sköterska så ökar risken för dödsfall inom 30 dagar med 7 procent. Det är en hemsk siffra och jag tycker inte att patienter ska behöva dö efter sådana här låg risk operationer, säger Lisa Smeds Alenius som är doktorand vid Karolinska Institutet Medical Management Center och en av forskarna bakom studien.

Studien visade även på stora skillnader i bemanningen av sjuksköterskor i Sverige. De svenska sjuksköterskorna som deltog i studien ansvarade för mellan 3,3 – 24,5 patienter per sjuksköterska.

Studien bekräftar det som många sjuksköterskor länge anat; det finns en direkt koppling mellan låg bemanning, hög arbetsbelastning och patientdödlighet.

Annons
Annons

    Källor

  • Svt.se - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/farre-sjukskoterskor-okar-patientdodlighet

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.