Nyhet | Allmänmedicin

Forskare förstår nu hur paracetamol fungerar

Paracetamol används i smärtstillande tabletter och nu har forskare från Lunds universitet upptäckt hur paracetamol fungerar. En upptäckt som skulle kunna leda till smärtstillande läkemedel med färre biverkningar, rapporterar Vetenskapsradion. Camilla Svensson som forskar kring smärta på Karolinska Institutet anser att upptäckten kan få stor betydelse.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-28
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Paracetamol används i smärtstillande tabletter och nu har forskare från Lunds universitet upptäckt hur paracetamol fungerar. En upptäckt som skulle kunna leda till smärtstillande läkemedel med färre biverkningar, rapporterar Vetenskapsradion.

Camilla Svensson som forskar kring smärta på Karolinska Institutet anser att upptäckten kan få stor betydelse.

Annons
Annons

– Det är otroligt spännande för det har förbryllat forskare under många, många år hur paracetamol egentligen fungerar. Och när vi nu förstår hur det fungerar kan det öppna upp för att utveckla nya och kanske bättre smärthämmande läkemedel.

Forskarna undersökte både möss och mänskliga celler och upptäckte att det inte är paracetamol själv som står för den smärtlindrande effekten, utan ett av de ämnen som bildas när kroppen bryter ned paracetamol.

Det är också samma ämnen som gör att paracetamol kan ge biverkningar som till exempel leverskador.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4822874

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons