Nyhet | Allmänmedicin

Fortbildning för läkare minskar

Målet om en effektiv, patientsäker och jämlik vård kräver att läkare får tillgång till kontinuerlig kompetensutveckling, menar bland annat Läkarförbundet. Men enligt en enkät bland förbundsmedlemmarna har antalet dagar för fortbildning minskat med 30 procent sedan 2000-talet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

En av fyra specialistläkare har en kvart eller mindre intern fortbildning i veckan och var sjätte specialistläkare har ingen intern fortbildning alls, visar en fortbildningsenkät bland Sveriges läkarförbunds medlemmar. Något som innebär en minskning med 30 procent sedan mitten av 2000-talet och ligger långt från förbundets rekommendationer.

Det är mycket oroväckande då läkares fortbildning är en angelägenhet för hela samhället, skriver förbundsordförande Heidi Stensmyren med flera i en artikel i Dagens Samhälle, och menar att läkare ska kunna avsätta minst tio dagar per år för extern fortbildning.

Kräver reglering av fortbildning

Artikelförfattarna menar att dagens regelverk är allt för svagt då det inte tydliggör huvudmännens ansvar att säkerställa fortbildning för specialistläkare. Därför kräver de att regeringen nu i samband med översynen av patientsäkerhetslagen ger Socialstyrelsen i uppdrag att reglera detta.

Annons
Annons

Det är en förutsättning för en effektiv, patientsäker och jämlik vård, skriver författarna.


 Tips: NetdoktroPro erbjuder fortbildning där du på tio minuter kan uppdatera dig inom olika områden, de senaste inom inflammatorisk ryggsjukdom och allvarlig blödning vid kirurgi. Se alla våra läkarutbildningar här.

Vad vill du se för läkarutbildningar på NetdoktorPro? Kommentera direkt under artikeln eller mejla ditt förslag till Caroline Holmqvist på [email protected]

    Källor

  • Dagens Samhälle - https://www.dagenssamhalle.se/debatt/upprop-lakare-behover-tid-kompetensutveckling-20244

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons