Nyhet | Allmänmedicin

Humaniora inom vården gynnar både läkare och patienter

Konst och humaniora gör oss mer empatiska, tålmodiga och öppna för att läsa av både våra egna och andras känslor – egenskaper som uppskattas hos läkare. Det visar en ny studie publicerad i Journal of General Internal Medicine. Bör medicinsk humaniora införas på läkarprogrammet?


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-01-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Med hjälp av en webbenkät har ett amerikanskt forskarlag undersökt om konst och humaniora har betydelse i läkarstudierna. Det visade sig att läkarstudenter som ägnade sig åt till exempel skönlitteratur, musik eller teater utvecklade egenskaper som uppskattas hos läkare. Det rapporterar Svt Vetenskap.

Läkarstudenterna som la tid på konst var bland annat mer empatiska, tålmodiga och hade lättare för att läsa av både sina egna och andras känslor. Betydligt färre var också drabbade av utbrändhet, än de som inte la tid på konst och humaniora.

– Genom att ägna sig åt konst och humaniora, kanske främst skönlitteratur, kan man nå insikter och perspektiv både hos sig själv och andra. Det erbjuder också en frizon från krav och målsättningar. Det kan man behöva för att öka välmåendet, inte minst om man läser på läkarlinjen där det hela tiden ställs höga krav, säger Elisabeth Punzi, doktor i psykologi vid Göteborgs universitet, till Svt.

Annons
Annons

Fokus ligger på symptom

Studien inkluderade 739 läkarstudenter från fem olika utbildningar i USA som bland annat fick svara på om och hur mycket tid de ägnade år konst och humaniora. De fick även värdera sina egenskaper och sitt psykiska mående.

Forskarna bakom studien menar att läkare tenderar till att fokuserade på symptom istället för att lyssna på hela patientens berättelse. Något som bygger på en ökad förståelse för andra människor, via till exempel litteratur, enligt forskarna.

Medicinsk humaniora i Sverige

De senaste åren har ett nytt forskningsfält börjat etableras i Sverige – medicinsk humaniora. Det handlar just om hur humaniora inom vården kan gynna både läkare och patienter.

Annons
Annons

Enligt Svt menar Elisabeth Punzi att fler och fler intresserar sig för området och att det dyker upp alltmer inom forskning men också klinisk verksamhet.

Vad anser du om medicinsk humaniora? Kommentera direkt under artikeln.

 

    Källor

  • Svt Vetenskap - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/konst-kan-gora-lakare-mer-empatiska

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons