Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Ingen skillnad på fysiska och digitala läkarbesök

Från och med årsskiftet kommer det kosta lika mycket för patienten att träffa en läkare på distans som att besöka en husläkarmottagning, enligt ett beslut från hälso- och sjukvårdsnämnden.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-06

Annons

– Vi välkomnar utvecklingen med distansbesök. De ska hålla samma höga kvalitet som ett fysiskt mottagningsbesök. Därför bör också patientavgiften vara densamma. Avgiften signalerar att en distanskontakt med videolänk ställer högre krav än en kontakt bara på telefon, säger Anna Ingmanson, avdelningschef för närsjukvård vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Efter pilotprojektet inom Stockholms läns landsting, där digitala läkarbesök varit avgiftsfria, har det nu beslutats att det ska kosta lika mycket som ett fysiskt besök på mottagning.

Patienterna positiva till distansvård

De digitala läkarbesöken under testperioden har varit populära bland patienterna vilket gör att detta nu satsas på i årsbudgeten för 2018.

Annons
Annons

För att uppmuntra husläkarmottagningarna till att använda sig av detta kommer de som erbjuder sina patienter ett distansbesök få ersättning. Över hälften av landstingen har redan beslutat eller föreslås besluta att införa detta.

Annons
Annons

    Källor

  • Stockholms läns landsting - http://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-halsa-och-vard/2017/10/Samma-avgift-for-lakarbesok-pa-distans/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons