Ingen skillnad på fysiska och digitala läkarbesök

Från och med årsskiftet kommer det kosta lika mycket för patienten att träffa en läkare på distans som att besöka en husläkarmottagning, enligt ett beslut från hälso- och sjukvårdsnämnden.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi välkomnar utvecklingen med distansbesök. De ska hålla samma höga kvalitet som ett fysiskt mottagningsbesök. Därför bör också patientavgiften vara densamma. Avgiften signalerar att en distanskontakt med videolänk ställer högre krav än en kontakt bara på telefon, säger Anna Ingmanson, avdelningschef för närsjukvård vid hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Efter pilotprojektet inom Stockholms läns landsting, där digitala läkarbesök varit avgiftsfria, har det nu beslutats att det ska kosta lika mycket som ett fysiskt besök på mottagning.

Patienterna positiva till distansvård

De digitala läkarbesöken under testperioden har varit populära bland patienterna vilket gör att detta nu satsas på i årsbudgeten för 2018.

Annons
Annons

För att uppmuntra husläkarmottagningarna till att använda sig av detta kommer de som erbjuder sina patienter ett distansbesök få ersättning. Över hälften av landstingen har redan beslutat eller föreslås besluta att införa detta.

    Källor

  • Stockholms läns landsting - http://www.sll.se/verksamhet/halsa-och-vard/nyheter-halsa-och-vard/2017/10/Samma-avgift-for-lakarbesok-pa-distans/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • Avatar Ajsom 2017-11-9 19:43 (14 månader sen)

    Mycket bra...men vi måste vara klara över att risk föreligger att patienter - blivande - kan ta för lätt och för tidigt till telefonen. Då vill det till att mottagaren verkligen kan tala om att "besöket" kanske var onödigt. Annars är detta med distansbesök och användning av modern teknik perfekt och är något som kommer att slå. Men uppföljning av det hela är nödvändigt ur alla aspekter. Men vägen är klar - den ska vi beträda!


Annons
Annons
Annons
Annons