Mögelbakterie kan hjälpa mot antibiotikaresistens
Nyhet | Allmänmedicin

Mögelbakterie kan hjälpa mot antibiotikaresistens

Mögelbakterier från Irland har väckt hopp om nya effektiva former av antibiotika. De tidigare okända mikroberna har visat sig kunna eliminera fyra farliga, resistenta bakterier, rapporterar Dagens Nyheter.


Publicerad den: 2019-01-02
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Antibiotikaresistenta bakterier anses utgöra ett av de största hoten mot folkhälsan i världen. Beräkningar antyder att miljontals människor riskerar att dö varje år i världen runt år 2050 till följd av att de inte längre kan behandlas med antibiotika.

Läs mer om hepatit C-infektion

Nu har det dock hittats viktiga fynd i jorden på Boho Highlands i Nordirland, en plats som länge haft rykte om sig att ha medicinska egenskaper. Studien gjordes av forskare vid Swansea University Medical School i Storbritannien och avslöjade att jorden innehåller en stam av bakterier tillhörande släktet Streptomyces som är effektiva mot fyra av de sex värsta antibiotikaresistenta patogenerna. Tester visar att de kan stoppa tillväxten av bland andra vankomycinresistenta enterokocker och meticillinresistenta stafylokocker. Exakt hur den nyupptäckta mikroben bär sig åt för att eliminera de farliga bakterierna är än så länge okänt.

Vad vet du om inflammatorisk ryggsjukdom? Testa dina kunskaper här!

Den nya mögelbakteien har fått namnet Streptomyces sp. myrophorea vilket syftar på dess speciella doft som påminner om olja från vintergröna.

Annons
Annons

Mer om antibiotikaresistens

  • Enbart i Europa dör 25 000 personer varje år av resistenta bakterier och beräknas kosta den europeiska hälsovården 1,5 miljarder Euro. (6)
  • Nya beräkningar visar att bakterier kommer att ligga bakom ytterligare 10 miljoner dödsfall globalt fram till 2050 och kosta världsekonomin upp till 100 biljoner USD. (6)
  • Ur ett internationellt perspektiv ser antibiotikaresistensläget mycket bra ut i Sverige jämfört med i övriga delar av världen. (4)

    Källor

  • Dagens Nyheter - https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/mogelbakterie-ger-hopp-om-ny-antibiotika/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons