Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Kosttillskott förlänger inte livet

En stor amerikansk studie har tittat på effekterna av kosttillskott. Resultaten visar att kosttillskott inte gör att vi lever längre och att tillskott av järn kan riskera att förkorta livet, rapporterar SR Vetenskap. – Det är den första studie som jag vet som så detaljerat har tittat på olika preparat separat. Och man har kommit fram med resultaten att de kvinnor som tog kosttillskott hade kortare överlevnad, och speciellt gällde det järnpreparat som var kopplade till den högsta riskökningen, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-10-13

Annons

En stor amerikansk studie har tittat på effekterna av kosttillskott. Resultaten visar att kosttillskott inte gör att vi lever längre och att tillskott av järn kan riskera att förkorta livet, rapporterar SR Vetenskap.

– Det är den första studie som jag vet som så detaljerat har tittat på olika preparat separat. Och man har kommit fram med resultaten att de kvinnor som tog kosttillskott hade kortare överlevnad, och speciellt gällde det järnpreparat som var kopplade till den högsta riskökningen, säger Alicja Wolk, professor i nutritionsepidemiologi vid Karolinska Institutet.

Annons
Annons

Nästan 40 000 amerikanska kvinnor följdes under mer än 20 år. Forskarna tittade på sambanden mellan vilka kosttillskott kvinnorna tog och vilka kvinnor som dog under studiens gång.

Exakt vad riskökningen beror på är oklart, eftersom studien bara visar ett statistiskt samband, och forskarna utesluter inte att vissa av kvinnorna kanske tog järnkosttillskott på grund av olika sjukdomar.

Alicja Wolk menar ändå att resultaten pekar på att man ska vara försiktig med vilka kosttillskott man äter.

Annons
Annons

    Källor

  • SR Vetenskap - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=4740242

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.