Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Läkare dåliga på att följa vapenlagen

Läkare bryter mot vapenlagen då de inte anmäler patienter som de anser är olämpliga att ha skjutvapen, anser Rikspolisstyrelsen. I dag är läkare skyldiga att meddela polisen om det finns medicinska skäl som gör att en patient är att klassa som olämplig vapeninnehavare.
Annons

Läkare bryter mot vapenlagen då de inte anmäler patienter som de anser är olämpliga att ha skjutvapen, anser Rikspolisstyrelsen. I dag är läkare skyldiga att meddela polisen om det finns medicinska skäl som gör att en patient är att klassa som olämplig vapeninnehavare. Men enligt polisen görs detta mycket sällan, skriver Dagens Medicin på nätet.

Lars Bjöhle, som är ansvarig för verksamhetsområdet vapenfrågor vid Rikspolisstyrelsen, säger till Dagens Nyheter att läkare i dag inte lever upp till de krav som ställs på dem i vapenlagen. Men från läkarkårens sida tar man ganska lätt på kritiken.

Annons
Annons

– Anmälningarna kommer i andra hand. Det är inte det första som läkare tänker på när de har en tuff och stressad arbetssituation, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågenholm till Dagens Nyheter.

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/04/lakare-anmaler-inte-olampl/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.