Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Läkare oroade över spärrade journaler

Fler och fler patienter väljer att spärra journaler mellan olika vårdgivare. Utvecklingen oroar läkare som anser att spärrarna försvårar deras arbete och äventyrar patienternas hälsa. Hälso- och sjukvårdspersonal som läser journaler de inte har rätt till är ett återkommande problem inom vården. Senast som i förra veckan avskedades en sjuksköterska i Halland sedan hon varit inne i journaler utan att det varit motiverat.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2013-08-26

Annons

Fler och fler patienter väljer att spärra journaler mellan olika vårdgivare. Utveckligen oroar läkare som anser att spärrarna försvårar deras arbete och äventyrar patienternas hälsa.

Hälso- och sjukvårdspersonal som läser journaler de inte har rätt till är ett återkommande problem inom vården. Senast som i förra veckan avskedades en sjuksköterska i Halland sedan hon varit inne i journaler utan att det varit motiverat.

Annons
Annons

Orsaken till att allt fler patienter väljer att spärra uppgifter är bland annat på grund av återkommande uppgifter om olovlig journalläsning.

Numera görs slumpmässiga kontroller för att upptäcka obehörig journalläsning. Tidigare upptäcktes sådana fall genom att personal eller patienter fattat misstankar. Som patient har man, med stöd i patientdatalagen, rätt att begära en loggkontroll. Man kan även kräva att journalen spärras, vilket kan göras på olika nivåer.

Enligt Johan Bratt, chefsläkare på Karolinska universitetssjukhuset är det vanligast att patienten spärrar sin journaltext. Flera chefsläkare ser med oro på utvecklingen som de menar leder till osäkrare vård.

Annons
Annons

– Känner vårdgivaren inte till att det finns kompletterande information på en annan enhet kan det fördröja eller äventyra behandling och liv, säger chefsläkare Gunnar Öhlén, chefsläkare vid avdelningen för kvalitet och patientsäkerhet.

Eva Ranklev Twetman, chefsläkare vid Skånes universitetssjukhus, anser att det kan bli följder den gången man inte hinner låsa upp journalen.

– Man kan tappa bort väsentlig information och vi är inte glada över det eftersom det försvårar för vårt arbete och riskerar patienternas hälsa, säger hon.

I journalsystemet Take Care finns 3,3 miljoner journaler. Av dem har 14 000 spärrats, en ökning med 50 procent jämfört med förra året.

Hotas patientsäkerheten av att allt fler patienter spärrar uppgifter i sin sjukjournal? Vad anser du?

    Källor

  • SvD.se - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sparrad-journal-kan-aventyra-patienters-halsa_8454330.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.