Nyhet | Allmänmedicin

Läkares bedömningar vid sjukskrivning granskas

Som en följd av samhällets ökande kostnader för sjukskrivningar inleder Riksrevisionen nu en granskning - där de ska ta reda på om läkare har tillräckliga förutsättningar att bedöma patienternas arbetsförmåga inför beslut om sjukskrivning.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-11-04
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I fjol fick 610 000 personer i Sverige sjukpenning och totalt uppgick kostnaderna för sjukskrivningar och rehabilitering till 37 miljarder kronor. Siffran väntas öka till 45 miljarder kronor år 2020.

– Även om det ytterst är Försäkringskassans handläggare som fattar beslut om sjukpenning, är läkarnas bedömning av patienternas arbetsförmåga en så central del i sjukskrivningsprocessen. Därför tycker vi att det är intressant att se hur det arbetet går till, säger Tina Malmberg, projektledare vid Riksrevisionen.

Annons
Annons

På eget initiativ har därför Riksrevisionen inlett en granskning av läkares försäkringsmedicinska uppdrag. Syftet är att undersöka läkares förutsättningar att bedöma sina patienters arbetsförmåga, dels med hänsyn till medicinsk diagnos, dels patientens förållanden i övrigt.

Djupintervjuer med läkare

Granskningen kommer att ske i form av djupintervjuer med läkare, i första hand i primärvården. Det kan till exempel handla om hur mycket tid läkarna har för sina bedömningar och om de har tillgång till patientens sjukdomshistorik i den omfattning som krävs, menar Tina Malmberg.

– Det har gjorts en del kvantitativa studier tidigare, bland annat på Karolinska institutet och Försäkringskassan, men vi har inte sett att någon verkligen pratat med läkare tidigare. Det känns som en viktig pusselbit att få en bild av vilka erfarenheter läkarna själva har av sina förutsättningar att göra den här sortens bedömningar.

Annons
Annons

I april 2017 beräknas resultatet av granskningen vara klart.

    Källor

  • Läkartidningen - http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2016/11/Riksrevisionen-granskar-lakares-sjukskrivningar/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons