Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Läkares bemötande har stor betydelse för de sjukskrivna

Bra bemötande av läkare har stor betydelse för hur snart sjukskrivna känner att de kan gå tillbaka till jobbet. Det visar en ny studie som är publicerad i British Medical Journal Open, skriver Dn.se. En studie som bygger på 5 000 långtidssjukskrivna svenskar. De personer som blivit positivt och respektfullt bemötta i vården uppgav att det har haft betydelse för deras förmåga att börja arbeta igen. Och tvärtom för de som känt sig negativt bemötta och kränkta. Det har försämrat deras återgång till jobbet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-30

Annons

Bra bemötande av läkare har stor betydelse för hur snart sjukskrivna känner att de kan gå tillbaka till jobbet. Det visar en ny studie som är publicerad i British Medical Journal Open, skriver Dn.se. En studie som bygger på 5 000 långtidssjukskrivna svenskar.

De personer som blivit positivit och respektfullt bemötta i vården uppgav att det har haft betydelse för deras förmåga att börja arbeta igen. Och tvärtom för de som känt sig negativt bemötta och kränkta. Det har försämrat deras återgång till jobbet.

Annons
Annons

– Vissa som arbetar i vården anser att det här bara är en etikettsfråga, att det inte har något med medicinska resultat att göra. Det vi kan visa är att bemötandet faktiskt har betydelse för patientens upplevelse av tillfrisknande, säger Niels Lynöe, professor vid centrum för hälso- och sjukvårdsetik på Karolinska institutet, till Dn.se.

Cirka hälften av de klagomål som kommer in till Socialstyrelsen handlar om kommunikationsbrister mellan vårdpersonal och den sjuke.

– Det är så otroligt viktigt för människor vad sjukvårdspersonal säger och hur de säger det. Man är så i händerna på dem när man är sjuk, säger Susanne Gullack Flyrén, chef för enheten för enskildas klagomål på Socialstyrelsen.

Annons
Annons

    Källor

  • Dn.se - http://www.dn.se/nyheter/sverige/bra-bemotande-botar-bast

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.