Läkarkritik mot råd om medicin

Kritiken riktas mot den rekommendation som går ut på att landsting och regioner ska sluta använda ett läkemedel som räddar liv. ”Jag tycker det är ett helt orimligt beslut”, säger överläkare Ingela Fehrman Ekholm.

Publicerad den: 2015-06-08
Författare: Maria Gustavsson, Redaktör, NetdoktorPro

Annons

Debatten gäller preparatet Soliris vilket används för att behandla den mycket ovanliga och livshotande blodsjukdomen atypiskt hemolytiskt uremiskt syndrom (ahus).

Den bakomliggande orsaken till beslutet är att läkemedlet är för dyrt, skriver Dagens Medicin. Preparatet kostar upp till 4.5 miljoner kronor per patient och år. Den kostnaden är alldeles för hög, anser rådet för nya terapier inom Sveriges Kommuner och Landsting.

Annons
Annons

– Jag tycker det är ett helt orimligt beslut. Man kan inte neka patienter med den här svåra sjukdomen att få en behandling som finns, säger överläkaren Ingela Fehrman Ekholm till Ekot.

Stefan Back, som är rådets ordförande, anser dock att ansvaret ligger hos tillverkaren.

Håller du med Ingela Fehrman Ekholm? Eller är SKL:s beslut rätt? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/06/08/lakare-kritiserar-rad-om-dyr-medicin/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • Avatar Tidigare användare 2015-06-9 15:27 (4 år sen)

    Jag håller med Ingela Fehrman Ekholm, även om priset är oerhört högt. Kan verkligen tillverkaren ha så stora kostnader för preparatet, att det är motiverat? Fast jag antar, att forskningen för att få fram det och att kostnaden skall slås ut på ganska få patienter gör att "ekvationen" får detta resultatet. Det skulle vara bra, om landstingen kunde ta en försäkring avs. dessa rel.få fall, även om premien skulle bli hög. Alternativet är att staten går in och tar över dessa speciella kostnader.


Annons
Annons