Nyhet | Allmänmedicin

Läkarregister ska gynna patientsäkerheten

Nu föreslår Nordiska rådets välfärdsutskott att ett gemensamt nordiskt elektroniskt register över sjukvårdspersonal införs, för att öka patientsäkerheten.

Publicerad den: 2010-09-28
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Nu föreslår Nordiska rådets välfärdsutskott att ett gemensamt nordiskt elektroniskt register över sjukvårdspersonal införs, för att öka patientsäkerheten. Det är efter att en läkare som fått sin specialistlegitimation indragen i Norge som nu jobbar i Sverige som frågan har uppdagats, rapporterar Ekot. Enligt riksdagsledamoten Jessica Polfjärd, som även sitter med i Nordiska rådets välfärdsutskott, kommer ett gemensamt register att gynna patienterna.

– Vi har ju sett att det finns brister i möjligheten att kontrollera just sjuk- och hälsovårdspersonal. Vi har ju också sett konkreta exempel på läkare som turnerat runt i de nordiska länderna och fortsatt att arbeta trots att man har anmärkningar från andra länder, säger hon till Ekot.

Annons
Annons

Det var i maj i år som det blev känt att en läkare blivit av med sin specialistlegitimation i Norge, efter att ha felbehandlat patienter, nu ändå jobbar i Sverige. Till en början togs hon ur tjänst men nu får hon jobba igen, med handledning.

I dag finns alla uppgifter om sjukvårdspersonalen registrerade i respektive land, men nu föreslår alltså Nordiska rådets välfärdsutskott ett gemensamt register, något som tas emot positivt av Läkarförbundet.

– Vi tycker det är ett bra förslag om myndigheterna sinsemellan har ett register där man snabbt kan veta hur läkare har fungerat i de andra nordiska länderna. Det här är ju viktigt för patientsäkerheten, att få det så säkert som möjligt för patienterna, säger Läkarförbundets ordförande Eva Nilsson Bågeholm till Ekot.

Annons
Annons

Ett nytt, gemensamt register skulle kunna bli verklighet om ungefär ett år, under förutsättning att samtliga instanser är positivt inställda.

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4040258

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons