Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Läkarstudenter riskerar åtal efter börsbluff

Ekobrottsmyndigheten utreder om två läkarstudenter kan åtalas efter att ha drivit upp aktiekursen genom att blogga positivt om läkemedelsbolag på olika börssajter. När aktiekursen väl steg sålde de sina innehav.

Publicerad den: 2015-08-10

Annons

De båda killarna, som är i 20-årsåldern, har använt sina medicinkunskaper för att tjäna miljontals kronor. Konceptet var att de skulle låta insatta och skriva positiva inlägg om särskilda läkemedelsbolag på bloggar och börssajter.

När aktikursen därefter steg, i ett fall med närmare 55 procent, sålde läkarstudenterna snabbt sina aktier och fortsatte till nästa bolag. De hann tjäna närmare 2,5 miljoner kronor innan polisen kom på dem.

Nekar till brott

Annons
Annons

Studenterna misstänks numera för otillbörlig marknadspåverkan, vilket betyder att man påverkar kursen för en aktie. Deras beteende vara att vilseleda, vilket kan vara brottsligt påpekar Jan Leopoldsson som är kammaråklagare på Ekobrottsmyndigheten, EBM.

– Det förekommer direkt felaktiga uppgifter, men man har skrivit på ett sådant sätt att det ser väldigt professionellt ut. Men det ger en synnerligen positiv inställning till de bolagen som det egentligen inte finns någon grund för, säger han till Sveriges Radio.

Liknande fall har aldrig utretts i Sverige tidigare. Men kammaråklagare Jan Leopoldsson tror att sådan brottslighet kommer dyka upp allt mer framöver.

Annons
Annons

– Det har ju exploderat med börssajter och börssnack, det är väldigt lätt att komma ut med analyser om vad man anser om bolagen, säger han till radion.

Båda studenterna nekar till brott och ett eventuellt åtal väntas först till hösten.

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1646&artikel=6226884

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.