kosttillskott - vitaminer - mineraler - piller
Nyhet | Allmänmedicin

Livsmedelsverket vill ha maxvärden för kosttillskott

Vitaminer och mineraler är livsviktiga, men de kan vara skadliga i för höga doser. Därför vill nu Livsmedelsverket införa maxvärden för ett antal vitaminer och mineraler. På så sätt kan konsumenterna skyddas från skadliga halter, menar myndigheten. 


Publicerad den: 2020-03-11
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Det blir säkrare för konsumenterna om kontrollen kan stoppa kosttillskott med för höga halter och maxgränserna är en förutsättning för det , säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket. i ett pressmeddelande. 

För att Livsmedelsverket ska kunna stoppa kosttillskott som innehåller alldeles för höga halter måste det finnas maxgränser. 

Vidare menar myndigheten att det är viktigt att alla kommuner utgår från likvärdiga bedömningar, då det är kommunernas livsmedelskontroll som ansvarar för kontrollen av företag som tillverkar och säljer kosttillskott. 

– När kommunerna har maxvärden att utgå ifrån ökar chanserna för likvärdiga bedömningar, säger Astrid Walles Granberg, i pressmeddelandet. 

Förslaget skickas nu ut på remiss och slutgiltigt beslut om lagstiftningen är planerat till slutet av 2020.

Annons
Annons

    Källor

  • Livsmedelsverket - https://www.livsmedelsverket.se/om-oss/press/nyheter/pressmeddelanden/livsmedelsverket-foreslar-maxvarden-for-vissa-vitaminer-och-mineraler-i-kosttillskott

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons