Många kan tänka sig köpa olagliga piller

Hela 35 procent av svenskarna kan tänka sig köpa läkemedel via andra kanaler än godkända internetapotek. Det visar en undersökning från Läkemedelsverket. Detta medför hälsorisker då utbudet av olagliga läkemedel är stort. Två stora enkätundersökningar som Läkemedelsverket genomfört visar att hela 35 procent av de tillfrågade kan tänka sig handla läkemedel eller liknande preparat via webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek. 11 procent av de tillfrågade uppger att de redan handlat via sådana kanaler.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2012-01-09
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Hela 35 procent av svenskarna kan tänka sig köpa läkemedel via andra kanaler än godkända internetapotek. Det visar en undersökning från Läkemedelsverket. Detta medför hälsorisker då utbudet av olagliga läkemedel är stort.

Två stora enkätundersökningar som Läkemedelsverket genomfört visar att hela 35 procent av de tillfrågade kan tänka sig handla läkemedel eller liknande preparat via webbplatser som inte drivs av godkända svenska apotek. 11 procent av de tillfrågade uppger att de redan handlat via sådana kanaler.

Annons
Annons

– Man tar en risk varje gång man köper den här typen av ickekontrollerade produkter. Det finns ett system över hela världen för att godkänna läkemedel som är väldigt rigoröst med olika tester. Hoppar man över det ledet är man i praktiken en försökskanin, säger Per-Åke Sandvold, chef på enheten för kontroll av narkotika och olagliga läkemedel på Läkemedelsverket till SvD.se.

Olagliga läkemedel kan innehålla vad som helst. Läkemedelsverket har under de senaste åren funnit läkemedelssubstanser i en rad olika typer av produkter som inhandlats via oseriösa webbplatser.

Resultaten från undersökningarna visar att det finns fyra grupper som är särskilt benägna till att köpa olagliga läkemedel på nätet; personer som vill gå ned i vikt, personer som använder preparat i samband med träning, personer som lider av värk och personer som lider av psykisk ohälsa.

Annons
Annons

Nu ska myndigheten gå ut med kampanjer för att informera om riskerna.

    Källor

  • Läkemedelsverket - http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2012/Manga-kan-tanka-sig-att-kopa-olagliga-lakemedel-trots-kanda-risker/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

  • Avatar Tidigare användare 2012-01-9 13:20 (8 år sen)

    Man har ingen garanti för att det man köper av mediciner över internet är godkännt och verkningen undersökt på ett seriöst sätt. Dessutom är det olagligt. Kan medföra straffpåfölder om tullverket upptäcker det, vilket det finns en stor möjlighet för.


Annons
Annons
Annons