Nyhet | Allmänmedicin

Många läkare skeptiska till journalen via nätet

I en doktorsavhandling vid Jönköping International Business School beskrivs hur e-hälsotjänster upplevs av patienter samt hälso- och sjukvårdspersonal. Båda grupperna ser fördelar med till exempel journal via nätet men patienterna är mer positiva än läkarna.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Sverige har som mål att år 2025 vara bäst i värden på e-hälsa och under 2017 ska alla landsting och regioner vara anslutna till Journal via nätet. För att ta reda på hur patienter och hälso- och sjukvårdspersonal upplever e-hälsa undersökte Sofie Wass detta i sin doktorsavhandling.

Annons
Annons

I doktorsavhandlingen framgår att patienter känner sig mer delaktiga i sin vård via e-journalen. Många patienter upplever också att relationen till hälso- och sjukvårdspersonal förbättras genom tillgång till mer information. Även hälso- och sjukvårdspersonal kan se fördelar med e-journalen, så som att det ökar följsamheten bland patienterna.

– Däremot anser inte hälso- och sjukvårdspersonalen att patienten blir mer involverad i sin vård. Här skiljer sig alltså upplevelserna åt. Personalen är också oroliga för hur patienterna ska kunna hantera att de får tillgång till all information, säger Sofie Wass.

Annons
Annons

Det krävs för att lyckas med e-hälsoinnovationer

Hennes avhandling innehåller även information om vad som krävs för att lyckas med e-hälsoinnovationer.

– Den organisatorisk interoperabiliteten visar att det är viktigt att bedriva e-hälsoinitiativ som en organisationsförändring och inte bara som en rent teknisk utveckling. Det är också viktigt att det finns möjlighet till samarbete mellan organisationer och att utvecklingsarbetet har gemensamma mål. Gällande den semantiska interoperabiliteten ligger utmaningen i att ha samma gemensamma principer för termer, koncept och informationsstruktur så att till exempel system kan utbyta information med varandra, säger Sofie Wass.

    Källor

  • Jönköping University - http://ju.se/om-oss/press/nyheter/nyhetsarkiv/2017-12-12-olika-uppfattningar-om-journalen-via-natet.html

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons