Nyhet | Allmänmedicin

Marknaden för nätläkare utreds

Hur ska de digitala vårdtjänsterna bidra till principen om vård efter behov och fungera långsiktigt? Nu vill regeringen styra upp marknaden för nätläkare och digitala vårdcentraler och tillsätter utredningen "Ordning och reda i vården".


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Vi har en fantastisk teknisk utveckling som också innebär nya möjligheter för hälso- och sjukvården. Med digitaliseringens hjälp kan vi enkelt få kontakt med sjukvården via en app, men det innebär också risker. Då ska samhället också ställa krav för en trygg och bra vård, säger socialminister Annika Strandhäll.

För att bibehålla vårdkvalitén vill regeringen att det måste bli tydligare vilken vård som är lämplig att erbjuda via digitala vårdmöten. Ett exempel är antibiotika, som enligt programrådet Strama (samverkan mot antibiotikaresistens) inte bör förskrivas mot infektioner utan en fysisk undersökning.

Frukostmöte: När patienten blir en del av vårdteamet

Säkra patientsäkerheten på nätet

Regeringen har därför tillsatt en utredning för att få långsiktiga spelregler samt att se över lagstiftningen inom området. Samtidigt får Socialstyrelsen uppdraget ta fram rekommendationer om vilken vård som lämpar sig att hantera via digitala vårdtjänster samt hur uppföljning av kvaliteten ska ske.

Annons
Annons

– Vi måste se till att också digitala vårdmöten omfattas av de regelverk och kontrollsystem vi har för att säkra patientsäkerhet och se till att vårdens resurser används där de behövs som mest. Det här är en relativt ny företeelse som inte har ett tydligt regelverk idag så det måste redas ut, säger Annika Strandhäll.

Redan i maj 2018 ska Socialstyrelsen redovisa kartläggning och kvalitetsuppföljning. Utredningen "Ordning och reda i vården" ska presenteras före årsskiftet 2018–2019.

Annons
Annons

    Källor

  • Regeringen - http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2018/03/regeringen-vill-styra-upp-marknaden-for-natlakare-och-digitala-vardcentraler/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons