Nyhet | Allmänmedicin

Måttfullt drickande kan också skada hjärnan

Det är känt att hög alkoholkonsumtion kan skada hjärnan. Nu höjer brittiska forskare en varningsflagga för att även måttligt alkoholintag verkar vara skadliga. Ett fynd som forskarna fann i en ny observationsstudie publicerad i BMJ. 


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Studien, som Dagens Medicin uppmärksammar, inkluderade 550 personer från Storbritannien och varje vecka under 30 års tid samlades data in för alkoholkonsumtion. Vidare utfördes regelbundna kognitiva tester på deltagarna. Hos deltagarna som hade en hög alkoholkonsumtion – över 240 gram ren alkohol eller fler än 30 standardglas i veckan – visade testerna på nervcellsdöd i bland annat hippocampus. Det som inte var väntat var att även personer som drack mellan 14 och 21 standardglas i veckan hade en tre gånger högre sannolikhet för denna typ av nervcellsskador. Detta i relation till nyktra individer och personer som drack små mängder alkohol – max 64 gram ren alkohol i veckan.

Resultaten visade vidare att personer som drack mycket eller måttligt hade sämre resultat i kognitionstest.

Viktiga resultat

Fynden stödjer bilden av att dryckesvanor som anses vara normala har skadliga konsekvenser för hälsan, enligt forskarna som menar att detta är viktiga resultat. Samtidigt understryker de svagheten med att studien är av observationstyp och att underlaget om alkoholkonsumtion bygger på självrapporteringar.
Försökspersonernas snittålder var 43 år och deras hjärnor undersöktes med en magnetkamera mot slutet av studien. Resultaten justerades parametrar som kön, utbildning, rökning och fysisk aktivitet. Forskarna utgick från att ett standardglas innehöll 8 gram ren alkohol. Ett svenskt standardglas innehåller däremot 12 gram, vilket motsvarar en 33 cl starköl.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/06/07/forskare-hojer-varningsflagg-for-mattfullt-drickande/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons