Medelhavskost skyddar mot inflammatoriska ämnen i kroppen
Nyhet | Allmänmedicin

Medelhavskost skyddar mot inflammatoriska ämnen i kroppen

Det handlar inte bara om att välja rätt matvaror för att få en positiv effekt på hälsan. Forskare från Örebro universitet har undersökt kostmönster och hittat ett samband mellan matvanor och en rad sjukdomar och hälsotillstånd.


Publicerad den: 2019-05-15
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Många studier har tidigare undersökt enstaka livsmedel eller näringsämnen. Istället har två forskare från Örebro universitet fokuserat på kostmönster i en studie som publicerat i Nutrients. Totalt har 112 kvinnor i åldrarna 65 till 70 år deltagit i studien som registrerade deltagarnas intag av mat.

– Det finns många studier som undersöker effekten av enstaka livsmedel eller näringsämnen som kolhydrater, protein eller kalcium. Vi har stället fokuserat på kostmönster, säger Fawzi Kadi.

Örebroforskarna ville särskilt ta reda på effekten av adiponektin, ett antiinflammatoriskt ämne som finns i vissa matvaror och skyddar mot en rad olika sjukdomar.

– Vi vill ha en hög halt av det här ämnet i kroppen eftersom det motverkar en rad sjukdomar och har en dämpande effekt på inflammation, säger Fawzi Kadi, professor vid Örebro universitet.

“Adiponektin påverkas endast av kosten"

Forskarna har tittat på sambandet och analyserat deltagarnas matvanor och vanliga hälsomarkörer, så som midjeomfång, blodsocker, blodfetter och ett antal riskfaktorer för diabetes och hjärt- och kärlsjukdom.

– Vi har tagit hänsyn till fysisk aktivitet och studien visar att det är en direkt länk mellan kosten och adiponektin. Nivåer av adiponektin tycks alltså endast påverkas via kosten, säger Andreas Nilsson, forskare i idrottsvetenskap vid Örebro universitet.

– De som äter vad som kallas för en medelhavskost har förutom en högre halt av adiponektin lägre blodsocker, smalare midja och bättre nivåer av blodfetter, fortsätter han. 

Påverkar graden av inflammation

En låggradig inflammation i kroppen påverkar både celler och vävnad, det har också visat sig vara relaterat till flera sjukdomar som hjärt- och kärlsjukdom och typ 2-diabetes.

Men en låggradig inflammation kan pågå länge utan att orsaken upptäcks.

– Därför är det viktigt att ändra matvanor innan man blir sjuk, säger Andreas Nilsson. 

Forskarna kommer fortsätta sin forskning inom Örebro universitets satsning på Mat och hälsa. 

Annons
Annons

 

Forskarnas tips:

  • Tänk färg
  • Använd böner och linser
  • Ät grönsaker, frukter och bär efter säsong
  • Medelhavskosten innehåller mycket frukt och grönt, fullkorn, fisk och kyckling och mindre rött kött och feta mejeriprodukter.

 

Adiponektin är ett protein som produceras i fettväven. Det motverkar inflammation men har dessutom en roll i regleringen av glukosnivåer och påverkar insulinkänsligheten. Låga nivåer av proteinet i blodet verkar vara en markör för till exempel typ-2 diabetes.

 

 

Annons
Annons

 

    Källor

  • Nutrients - https://www.mdpi.com/2072-6643/11/4/805/htm
  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/medelhavskost-ger-hogre-halt-av-antiinflammatoriskt-amne-i-kroppen/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons