Nu fimpas smaksatta cigaretter - förbud från och med 20 maj 2020
Nyhet | Allmänmedicin

Nu förbjuds mentol- och klickcigaretter

Den 20 maj förbjuds smaksatta cigaretterm så kallade klickcigaretter och mentolcigaretter.

– Det här är­ ett viktigt steg för att skydda unga och icke-rökare genom att man inte längre får smaksätta tobaken och därmed göra cigaretter mer välsmakande och tilltalande, säger Ellen Jones, chef för enheten för produktkontroll på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande. 


Publicerad den: 2020-05-20
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons
Annons
Annons

Smaksättning av cigaretter och rulltobak förbjöds i Sverige redan 2016. Men den nu upphör de övergångsregler som gjort att vissa typer av cigaretter med mentolsmak fortfarande har fått säljas.

Förbjudet om tobaken har karakteristisk smak

Förbudet gäller det som definieras karakteristisk smak, vilket ska ha  en tydligt märkbar doft eller smak av annat än tobak, till följd av en tillsats eller kombination av tillsatser. Det kan till exempel vara tillsatser av mentol, vanilj, frukt, kryddor, örter, alkohol och karamell. 

Förbudet  karakteristisk smak i tobaksvaror utesluter inte användningen av enskilda tillsatser, däremot innebär det att tillverkarna måste minska mängden av tillsatsen eller kombinationen av tillsatser i sådan utsträckning att tillsatserna inte längre har den karakteristiska smaken.

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/maj/nu-forbjuds-mentol--och-klickcigaretter/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons