Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Nya rön: Skippa frukosten och gå ned i vikt

Tidigare har frukost setts som ett sätt att hålla sötsug och extrakilon borta. Nu menar forskare att det kan vara en fördel att hoppa över frukostmålet om man behöver gå ned i vikt, skriver Dagens Medicin.


Publicerad den: 2019-02-01

frukost
Annons
I en metaanalys som publicerat i tidskriften BMJ ifrågasätts nyttan med dagens första mål mat.

– Det är jättebra att ämnet lyfts. Att man ska äta direkt på morgonen – för viktens skull – baseras på äldre epidemiologiska studier och det är hög tid att vi börjar tänka om, säger Fredrik Nyström, professor och överläkare i internmedicin vid Universitetssjukhuset i Linköping, till Dagens Medicin.

De som inte brukar äta frukost har inom svensk sjukvård tidigare rekommenderats att börja med den vanan för att enklare tappa kilon.

– Men det verkar ju vara helt kontraproduktivt utifrån dessa nya fynd, säger Fredrik Nyström.

Annons
Annons

Att äta mat på morgonen har i tidigare studier visat sig gynna metabolismen och minska risken för överätande senare under dagen. Dock är det en uppfattning som främst baseras på fynd från mindre observationsstudier.

Något större viktminskning

Ett forskarlag från Australien har nu närmare undersökt frukostens betydelse för vikt och energiintag. De analyserade 13 randomiserade och kontrollerade studier i ämnet där all data gällde vuxna.

Resultaten visade att personer som regelbundet skippade frukosten hade en något större viktminskning. I snitt gick de ned 0,44 kilo mer än personer som hade för vana att äta frukost.

De som hoppade över mat på morgonen hade även ett mindre energiintag, i snitt 260 kalorier mindre än frukostätarna.

Annons
Annons

Forskarna påpekar dock att det finns en del motstridigheter i studierna gällande fynden om vikt och energiintag. Exempelvis var uppföljningstiden kort i samtliga studier, och varierade mellan 24 timmar och 16 veckor.

Men trots svagheterna i studien höjer forskarna ett varningens finger för att rekommendera frukost till vuxna som vill gå ned i vikt. Fredrik Nyström är också av samma uppfattning.

– I mina ögon är det ett tokigt tankesätt: att man ska gå ner i vikt genom att lägga till en måltid, säger han till Dagens Medicin.

Forskarna bakom analysen efterlyser fler randomiserade studier på ämnet framöver för att kunna bekräfta de nya fynden. Publikationerna som ingick i analysen publicerades mellan 1990 och 2018. Majoriteten av studierna var genomförda i Storbritannien och USA.

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2019/01/31/frukost-ifragasatts-for-vikttapp/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.