Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Påläst patient förändrar läkarrollen och påverkar vården

I takt med att medicinsk information blivit allt mer tillgänglig för allmänheten och lett till ökad medvetenhet har det i sin tur inneburit en förändring i läkar-patientrelationen. Det framgår i första delen av NetdoktorPros artikelserie ”Läkarens nya utmaningar”. Artikelseriens syfte är att belysa tydliga trender som påverkat och påverkar relationen mellan läkare och patient. Något Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, menar ligger helt i linje med ”informationssamhällets” utveckling, med sociala medier och snabb och tillgänglig information.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-04-12

Annons

I takt med att medicinsk information blivit allt mer tillgänglig för allmänheten och lett till ökad medvetenhet har det i sin tur inneburit en förändring i läkar-patientrelationen.

Det framgår i första delen av NetdoktorPros artikelserie ”Läkarens nya utmaningar”. Artikelseriens syfte är att belysa tydliga trender som påverkat och påverkar relationen mellan läkare och patient. Något Mats Halldin, läkare och medicinsk chef på Netdoktor, menar ligger helt i linje med ”informationssamhällets” utveckling, med sociala medier och snabb och tillgänglig information.

Annons
Annons

– Vi lever i ett föränderligt samhälle som sätter oss som yrkesgrupp på prov och ger oss nya utmaningar. Därför ser vi det som en del av NetdoktorPro:s arbete, att ur olika vinklar belysa läkarens nya utmaningar. I artikelserien hoppas vi kunna ta upp ämnen och frågor som berör läkarens kliniska vardag, som exempelvis att bli ”rankad” och kommenterad i bloggar – men kanske även bredare ämnen som privatisering och utbildningsfrågor, säger Mats Halldin.

Påläst patient – en tillgång eller ett hinder? Det handlar den första delen av artikelserien ”Läkarens nya utmaningar” om. Mats Wahlqvist vid Sahlgrenska akademin, som forskat om relationen mellan läkare och patient, menar att läkarens främsta uppgift länge var att enväldigt bestämma vad som var patientens bästa – idag är läkarens roll klart mer rådgivande, där patientens självbestämmande är essentiellt.

– För att få en nyanserad bild har några  läkare och en patientorganisation fått uttala sig för att ge sin bild av ”den pålästa patienten”, säger Mats Halldin.

Annons
Annons

– NetdoktorPro uppmanar till diskussion och erfarenhetsutbyte kring den förändrade läkarrollen och vi har sett ett ökat antal diskussionsinlägg, bland annat har frågan om hur läkarna ska förhålla sig till patienter som kräver att få filma besöket diskuterats, fortsätter Mats Halldin.

Påläst patient – en tillgång eller ett hinder? Läs första artikeln ur serien här


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.