Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Paracetamol i butiker förgiftar fler

Från och med september kan värktabletter med paracetamol försvinna från butikshyllorna. Efter ytterligare utredningar står Läkemedelsverket fast vid att det har blivit vanligare med förgiftningar sedan tabletterna blev mer lättillgängliga.
Annons

Sedan paracetamoltabletter började säljas i vanliga butiker har antalet fall av förgiftningar ökat med 40 procent. Det är en siffra som inte kan förklaras med försäljningstrender eller fler självmordsförsök i allmänhet, menar Rolf Gedeborg, läkare och utredare på Läkemedelsverket.

– Vid de här självskadehandlingarna – och det är viktigt att påpeka att de just är det – där vet man att just tillgänglighet har betydelse, säger han i en intervju med Sveriges Radio.

Annons
Annons

Läkemedelsverket ville redan i höstas begränsa tillgången på värktabletterna genom att bara tillåta försäljning på apotek och inte i butiker. Då baserades förslaget på samtal till Giftinformationscentralen. Men efter kritik från läkemedelstillverkare har utredningen vuxit till att även omfatta 68 000 blodprov och information från Socialstyrelsen. Nu har läkemedelsföretagen fram till den 9 februari på sig att svara på förslaget. Om inget nytt kommer fram försvinner värktabletterna från butikerna i höst. Däremot kommer de fortfarande att finnas till försäljning i butik i form av brustabletter och sönderfallande tabletter för barn, rapporterar Sveriges Radio. 

 

    Källor

  • Sveriges Radio - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6078560

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.