Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Paracetamol i tablettform bara på apotek

Läkemedelsverket vill minska antalet förgiftningar med paracetamol och föreslår därför att paracetamol bara ska få säljas på apotek från och med mars nästa år.
Annons

Det senaste åren har Giftinformationscentralen fått fler samtal om förgiftningar av paracetamol. År 2006 handlade 2500 av samtalen om sådana förgiftningar och 2013 hade det ökat till nästan 4400 samtal.

– Det kan dessutom finnas fler fall ute i sjukvården som inte kommit Giftinformationscentralen till känna, säger direktör Anders Carlsten vid Läkemedelsverket. Vi bedömer att det finns skäl att begränsa tillgängligheten av paracetamol för att skydda folkhälsan.

Annons
Annons

Verket bedömer att denna ökning sammanfaller i tid med att paracetamol tillåtits säljas på fler försäljningsställen än apotek. Myndigheten vill därför förbjuda försäljning av paracetamoltabletter i dagligvaruhandeln från och med 1 mars 2015.

Paracetamol i andra beredningsformer, till exempel brustabletter och i flytande form, berörs inte.

    Källor

  • Läkemedelsverket - http://www.lakemedelsverket.se/Alla-nyheter/NYHETER-2014/Forsaljning-av-paracetamol-i-tablettform-tillats-endast-pa-apotek/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.