Nyhet | Allmänmedicin

Patienter som inte passar in far illa

Ny forskning visar att kritik från patienter speglar otydliga rättigheter när det gäller hälso- och sjukvård.

– Många faller mellan stolarna och far illa, menar Annelie Sundler, biträdande professor i vårdvetenskap vid Högskolan i Borås. Hon ser ett allvarligt systemfel.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-17
Författare: Lovisa Dahlström, Redaktör

Annons

– Vi ser att det finns en mängd situationer där patienter inte får tillgång till den vård som de faktiskt har rätt till. Enligt de mänskliga rättigheterna har alla rätt till vård vid sjukdom och vården ska vara patientsäker och trygg, säger hon.

Ansvar krävs för att hindra diskriminering

Forskningen som granskat ett hundratal patientanmälningar i Västra Götalandsregionen under 2015, visar att enskilda personer är sårbara i kontakt med sjukvården, och att patienters utsatthet och maktförhållande till sjukvårdspersonal behöver hanteras ansvarsfullt för att inte skapa ojämlikheter eller leda till upplevelser av diskriminering.

– Vi ser att patienter som inte passar in i systemet, det vill säga patienter som är sjuka men svåra att diagnostisera och behandla, far illa. Man kan säga att de faller mellan stolarna, de skickas runt inom sjukvården eller blir inte tagna på allvar, säger Annelie Sundler.

Annons
Annons

Frågan om skyldigheter och rättigheter

Hon förklarar det som att Sveriges lagstiftning är utformad på ett sätt där vård ses som skyldighet att ge och inte en rättigheter för patienten att få. Det i sin tur skapar otydlighet för patienten.  

Forskningsresultatet skulle i framtiden kunna utgöra ett värdefullt underlag för att förbättra kvalitet, trygghet och patientsäkerhet.

    Källor

  • Forskning.se - http://www.forskning.se/2017/03/15/patienter-som-inte-passar-in-far-illa/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons