Nyhet | Allmänmedicin

Psykologen: Julstress orsakas av orimliga förväntningar

Många är vi som upplever att ju närmre jul vi kommer, desto högre blir stressnivån. Förutom att vi ska hinna få klart allt på jobbet innan årsskiftet så ska vi också hinna köpa julklappar, förbereda inför julmiddagen, ha hela tjocka släkten på besök och däremellan bjuda hem vänner på julfika…

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2016-12-21
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Samma visa år efter år – så hur ska vi hantera julstressen? Psykologen Anne Grefberg ger oss de tips och råd vi kan behöva så här innan jul.

– Att ha ett genomtänkt förhållningssätt till de krav man ställer på sig själv är en viktig nyckel. Att verkligen fundera över vad man gör och varför. Julen är en laddad tid med massor av förväntningar från alla håll, inte minst från en själv. Behöver man återskapa samma jul om och om igen, eller kan man dra ned förväntningarna och anpassa nivån till vad man orkar och vill, säger Anne Grefberg, legitimerad psykolog.

Annons
Annons

Hur ska vi lära oss att säga nej till saker utan att framstå som egoistiska?

– De flesta av oss tycker att vi är för egoistiska om vi sätter gränser för hur mycket vi ska ta på oss och delta i. Särskilt om det som vi då prioriterar är oss själva. Men det är viktigt att vi prioriterar oss själva - för att vi ska kunna ge något till andra på ett genuint sätt. På flygplanet ska man sätta syremasken på sig själv innan man hjälper andra. Det bör man tänka även i andra sammanhang. Och det är inte egoistiskt.

Ofta har vi en förväntan över hur julen ska vara, vilken mysig och fridfull högtid det är, men det blir ju inte alltid som man förväntat sig och det kan leda till att man blir besviken, antingen på sig själv eller andra runt omkring. Vad gör man då?

Annons
Annons

– Då tycker jag att man ska gilla läget, inte ha så mycket motstånd mot förändringar och tänka att man lär sig något nytt. Det kan även ge möjligheter att tänka genom hur julen ser ut och vad som är viktigt på riktigt.

Är du en av de som varje år känner dig julstressad? Dela med dig av dina erfarenheter och tips här nedan!

    Källor

  • Netdoktor

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons