Nyhet | Allmänmedicin

Rapporter pekar på brister i hemsjukvården

Det blir allt vanligare att patienter vårdas i det egna hemmet, vilket bland annat är en följd av det minskade antalet sängplatser på sjukhusen. Nu visar dock upprepade undersökningar att kvaliteten i hemsjukvården har allvarliga brister.

Publicerad den: 2010-10-11
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Det blir allt vanligare att patienter vårdas i det egna hemmet, vilket bland annat är en följd av det minskade antalet sängplatser på sjukhusen. Nu visar dock upprepade undersökningar att kvaliteten i hemsjukvården har allvarliga brister, rapporterar Ekot. Bland annat gäller bristerna bemanning, läkarkontakter, medicinering, journaler och helhetsansvar.

Socialstyrelsen har sedan ungefär tre år tillbaka inlett en karläggning av svensk hemsjukvård och hösten 2008 fick regeringen ta emot en ovanligt kritisk rapport, där det bland annat framkom att patienterna i hemsjukvården löper stora risker. I rapporten skriver Socialstyrelsen att personalen inte räcker till och patientsäkerheten kan äventyras.

Annons
Annons

Nu visar Ekots egen granskning att bristerna som Socialstyrelsens rapport visade för två år sedan kvarstår, och har i vissa fall förvärrats. Ann Johansson, distriktssköterska i Stockholm har 30 års erfarenhet av hemsjukvården.

– Vi har rapporter på rapporter som visar brister på samordning, att vi borde ha en organisation som klarar av att ge människor trygghet i hemmet. Ingen tar ansvar för att verkligen bygga upp en vård som fungerar, säger Ann Johansson till Ekot.

    Källor

  • Sveriges Radio, Ekot - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4084621

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons