Nyhet | Allmänmedicin

Sjukfrånvaron fortsätter öka

Allt fler kommun- och landstingsanställda är borta från arbetet med sjukdom som orsak. Det visar den årliga sammanställningen som Sveriges Kommuner och Landstings, SKL, tagit fram.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-20
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

SKL:s årliga sammanställningen över sjukfrånvaroredovisningen visar att sjukfrånvaron bland anställda i landsting och regioner har ökat - igen. År 2015 låg siffran på 6,0 procent för att under 2016 stiga till 6,2 procent.

− Vi har med oro följt sjukfrånvarons utveckling på senare år, men också varit medvetna om att en vändning sker förr eller senare. Även om vi vet att sjukfrånvaron i Sverige varierar i cykler så vore det naturligtvis ändå skönt om vi snart kunde se en faktisk minskning, säger Caroline Olsson, sektionschef på avdelningen för arbetsgivarpolitik på SKL.

Varierar mellan regionerna

Samtidigt som sjukfrånvaron ökar överlag syns skillnader mellan landstingen och regionerna. Sjukvårdsanställda i Region Halland och Kronoberg är till exempel hemma i mindre utsträckning än anställda i Landstinget Västmanland.

Medan hallänningarna och kronobergarna under 2016 var sjuka 5,2 procent av sin ordinarie arbetstid låg motsvarande siffra på 7,2 procent i Västmanland, som ligger på det högste sjuktalet i landet.

Annons
Annons

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/03/16/sjukfranvaron-okar--igen/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons