Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Sjukvård i hemmet ersätter sjukhussängar

När antalet vårdplatser minskar i snabb takt brukar det som en följd talas om platsbrist på sjukhusen. Men enligt Sveriges Kommuner och Landsting är detta ett tecken på att vården håller på att moderniseras.
Annons

När antalet vårdplatser minskar i snabb takt brukar det som en följd talas om platsbrist på sjukhusen. Men enligt Sveriges Kommuner och Landsting är detta ett tecken på att vården håller på att moderniseras, rapporterar Vetenskapsradion. Sedan 1992 har antalet vårdplatser halverats i Sverige, och en viktig del i den nya moderniseringen är att allt fler patienter vårdas i sina egna hem.

Den snabba minskningen av vårdplatser i Sverige är i särklass den snabbaste minskningen i hela Europa. Ingen annanstans i Europa har sjukhussängarna försvunnit i lika snabb takt som här, något som Sveriges Kommuner och Landsting menar är avsiktligt. Bland annat pekar de på tekniska framsteg och effektivare mediciner, men en stor anledning till denna utveckling är även att allt fler patienter skickas hem för behandling hemma. Göran Stiernstedt, chef för avdelningen för vård och omsorg vid SKL, säger till Vetenskapsradion att avancerad hemsjukvård med största sannolikhet kommer att bli mycket vanligare de närmsta åren.

Annons
Annons

– Den andra förklaringen är att man också byggt ut hemsjukvård, men där ligger den största förändringen framöver, jag tror att den kommer att byggas ut i accelererad takt de närmaste 5 till 10 åren, säger han.

Fördelarna med att skicka hem patienterna för vård i hemmet är enligt Göran Stiernstedt många. Bland annat pekar han på att sjukhusen kan vara en farlig miljö för patienterna med tanke på till exempel vårdskador och inte minst spridningen av resistenta bakterier. Men han nämner även den ekonomiska biten.

– Det är klart att det kan vara ett billigare sätt att ta hand om patienter. Vi har ju bara vissa resurser till förfogande totalt sett, och där gäller det att prioritera. Kan vi göra saker lika säkert hemma, billigare, så kan det vara ett bra sätt att prioritera, säger Göran Stiernstedt på SKL.

Annons
Annons

    Källor

  • Vetenskapsradions nätupplaga - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=83&grupp=10976&artikel=4050802

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.