Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Smidigare väg till färdig specialistläkare

Enligt ett regeringsförslag kan en ny gemensam introduktion i form av bastjänstgöring för läkare bli aktuell. Något som är tänkt att utformas som en fristående första del i ST-tjänstgöringen. "Att förnya läkarutbildningen och få en smidigare väg till att bli färdig specialist är en viktig del av det strategiska arbetet för vårdens personalförsörjning", säger socialminister Annika Strandhäll.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-22

Annons

Regeringen föreslår att ett års bastjänstgöring ska bli en ny gemensam klinisk introduktion till specialiseringstjänstgöringen (ST). Något som skulle bli en del av en förnyad läkarutbildning enligt förslaget från Läkarutbildningsutredningen.

– Att förnya läkarutbildningen och få en smidigare väg till att bli färdig specialist är en viktig del av det strategiska arbetet för vårdens personalförsörjning. Nu ser vi fram emot att ta del av remissynpunkterna på det konkreta förslaget, säger socialminister Annika Strandhäll.

Du har väl inte missat NetdoktorPros korta webbaserade läkarutbildningar, där du får följa patientfall? Samtliga utbildningar hittar du här.

Annons
Annons

Kunskaper inom psykiatri ska särskilt rymmas inom bastjänstgöringen

– Vårdens behov av specialister ökar och att få fram fler specialistläkare är en viktig del i arbetet med en förändrad läkarutbildning, säger Helen Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning.

Angående placeringen inom vården av bastjänstgöringen föreslås följande regleringar: tre till fyra månader inom primärvård och lika länge inom akutsjukvård. Kunskaper inom psykiatri ska särskilt beaktas.

De första studenterna på en förändrad läkarutbildning förväntas tas in höstterminen 2020.

Annons
Annons

    Källor

  • Regeringen - http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/11/bastjanstgoring-foreslas-for-lakare/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons