Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Stress hos tandläkaren leder till dåliga rotfyllningar

En ny studie visar att endast hälften av alla rotfyllningar som görs i allmäntandvården uppnår god kvalitet. Detta kan bero på att tandläkare accepterar tekniskt dåliga rotfyllningar för att de förknippar ingreppen med stress och frustration men också för att de tänker att en rotfyllning av god kvalitet tar längre tid att utföra än vad tandvårdstaxan ersätter.
Annons

Varje år utförs cirka 250 000 rotfyllningar i Sverige. Långt ifrån alla uppnår 
 god kvalitet. Dåligt utförda rotfyllningar kan leda till att det blir kvar bakterier som orsakar inflammationer i tandbenet – inflammationer som kan leda till akuta besvär som värk och svullnad. Vill det sig riktigt illa kan tillståndet bli livshotande.

Stress och ekonomi bakom dåliga 
rotfyllningar

I den nya avhandlingen från Sahlgrenska akademin och Göteborgs universitet har man låtit undersöka varför tandläkarna accepterar tekniskt dåliga rotfyllningar. I studien deltog 33 tandläkare som arbetar inom allmäntandvården. Resultatet visar att tandläkarna ofta upplever rotbehandlingar som tekniskt svåra och komplexa.

Annons
Annons

Tandläkarna uppgav att de känner stress och frustration inför att utföra ingreppen och att de saknar kontroll. Studien visar också att läkarna många gånger accepterar dåliga rotfyllningar för att ingreppet tar längre tid att utföra än vad tandvårdstaxan ersätter.

– Tandläkaren ställs då inför dilemmat att ”gå back” på behandlingen, för att kunna optimera kvaliteten, eller att bara erbjuda vård inom ramen för ersättningen och då riskera att få acceptera en ofullständig rotfyllning, säger Lisbeth Dahlström, övertandläkare och forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Sahlgrenska akademin skriver i pressmeddelandet att en minskning av andelen tekniskt dåliga rotfyllningar på sikt kan leda till en bättre tandhälsa och att det bland annat behövs utbildning och en satsning på utrustning som gör det enklare för tandläkarna att utföra rotfyllningar.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/nyhet//daliga-rotfyllningar-kan-bero-pa-stress-och-ekonomi.cid1364202

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.