Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Svenska läkarstudenter larmar om fusk och mutor

På tio år har andelen svenska läkarstudenter utomlands ökat med 483 procent. Nästan var tredje svensk läkarstudent pluggar utomlands. Nu slår studenter i Rumäninen larm om allvarliga brister som fusk och korruption på utbildningar, skriver SvD.se som träffat svenska studenter i Rumänien. Förra läsåret fanns 2 900 svenska läkarstudenter utomlands. Tidigare var Danmark det vanligaste alternativet för svenskarna – men inte längre. Nya EU-länder blir allt populärare. Studenter på det rumänska universitet där flest svenskar går, UMF Iuliu Hatieganu i Cluj Napoca, larmar nu om att det förekommer fusk och mutor på utbildningen.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-01-30

Annons

På tio år har andelen svenska läkarstudenter utomlands ökat med 483 procent. Nästan var tredje svensk läkarstudent pluggar utomlands. Nu slår studenter i Rumäninen larm om allvarliga brister som fusk och korruption på utbildningar, skriver SvD.se som träffat svenska studenter i Rumänien.

Förra läsåret fanns 2 900 svenska läkarstudenter utomlands. Tidigare var Danmark det vanligaste alternativet för svenskarna – men inte längre. Nya EU-länder blir allt populärare.

Annons
Annons

Studenter på det rumänska universitet där flest svenskar går, UMF Iuliu Hatieganu i Cluj Napoca, larmar nu om att det förekommer fusk och mutor på utbildningen.

– Jag blir mörkrädd när jag tänker på att vissa skulle kunna börja jobba inom vården i Sverige, säger en student som SvD träffar i Rumänien. 

Många studenter har aktivt försökt stoppa fusket genom att anmäla kursare och ta upp det med skolledningen. Men oftast händer det ingenting, enligt de svenska läkarstudenter som Svenska Dagbladet har träffat.

Annons
Annons

– Det har hänt att jag har gått till läraren men oftast händer ingenting. Det fuskas så klart inte på hela utbildningen, det är vissa ämnen det gäller. Men det ska ändå inte vara så, speciellt inte när man ska bli läkare. Det handlar ändå om liv och död, säger en annan svensk student.

Bekymrade studenter har även hört av sig till Högskoleverket för att klaga.

– Vi har fått in synpunkter på medicinutbildningen i Cluj Napoca. I ett brev var det en student som menade att lärarna tog betalt under bordet för att godkänna tentor. Andra har hört av sig och tyckt att utbildningen inte motsvarar den i Sverige, säger Ragnar Sjögren, utredare på Högskoleverkets avdelning för bedömning av utländsk utbildning.

Enligt en enkätundersökning på NetdoktorPro där 128 läkarstuderande deltagit anser 42 procent att det faktum att drygt hälften av Sveriges legitimerade läkare har tagit sin examen i utlandet, påverkar kvaliteten i sjukvården negativt.

Förvånande siffra ansåg Anders Lundberg, läkarstuderande och ordförande i Medicine studerandes förbund, MSF.

– Enligt vår kännedom finns inga siffror som antyder att en hög andel utlandsexaminerade läkare skulle resultera i sämre vård. I svensk sjukvård som kollektiv syns heller ingen större oro över att kvaliteten av någon anledning skulle försämras genom att många läkare tagit sin examen i ett annat land, sa Anders Lundber i en kommentar till NetdoktorPro.

Socialstyrelsen ser den ökade andelen utlandsutbildade svenskar som en resurs för svensk vård.
Vad anser du?

    Källor

  • SvD.se - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lakarstudenter-larmar-om-mutor_6807293.svd

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.