Nyhet | Allmänmedicin

Svenskarna generösa blodgivare

Idag 14 juni infaller den Internationella blodgivardagen (World Blood Donor Day), som WHO arrangerar. Temat för 2017 är What can you do?”. I Sverige ger årligen omkring 220 000 personer blod. Efter terrordådet i Stockholm visade Sveriges blodgivare att de ställer upp när det gäller, skriver Blodcentralen i ett pressmeddelande.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Även fast det visade sig att det inte behövdes stora mängder blod till de skadade i Stockholm så visade landets blodgivare att de är redo i skarpt läge. Vi vill tacka alla engagerade människor som hörde av sig, besökte oss och gav blod, säger Ulrika Ljung, ordförande Blodkommunikation Sverige.

Redan innan terrordådet i Stockholm den 7 april var landets blodlagernivåer mycket låga inför påsk. Omgående på fredagseftermiddagen när de första nyheterna började komma om dådet på Drottninggatan, började landets blodgivare höra av sig till blodcentraler och sjukhus för att erbjuda sin hjälp.

Från och med lördag 8 april fram till och med skärtorsdag 13 april gav närmare 6 300 personer blod och 818 nyanmälde sig som blodgivare. Det motsvarar en ökning med 33 respektive 59 procent jämfört med samma period 2016.

Annons
Annons

Temat för Internationella blodgivardagen 2017 är "What can you do?". Fokus är blodbehov vid oförutsedda kriser och människors vilja att hjälpa till när katastrofer inträffar, skriver Blodcentralen.

    Källor

  • Blodcentralen - https://geblod.nu/blog/2017/06/14/internationella-blodgivardagen/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons