Tre av fyra patienter följer inte läkemedelslistan
Det är vanligt att patienter inte tar de mediciner med som finns inskrivna i journalen, enligt en rapport från Region Skåne. Många åt istället läkemedel som saknades i deras läkemedelslista. Nu går regionen ut med varning om vårdskador.
Efter att ha frågat 305 patienter om vilka mediciner de tar framkom att endast 75 patienter följde vad som stod i deras journal. Istället tog många patienter läkemedel som saknades i listan. Det visar en rapport från Region Skåne, där en tredjedel av de tillfrågade kontaktades via vårdcentraler, ett hundratal via specialistmottagningar och resterande via slutenvården.
Läs även: Läkemedel på gott och ont
Största skillnaden mellan läkemedelslistan och patienternas medicintag fanns bland de patienter som var knutna till specialistmottagningarna.
Risk för vårdskador
Regionen varnar nu för riskerna med felaktig och ofullständig läkemedelsbehandling, som i förlängningen kan leda till vårdskador. De hoppas inom kort kunna starta arbetet för att stärka patienters följsamhet till förskrivna läkemedel.
För att följa utvecklingen kommer rapporten även följas upp årligen, enligt regionen.
- Svt Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/skane/bara-var-fjarde-patient-foljer-lakemedelslistan
Källor
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Obesitas - utredning och behandling
Vid lätt fetma hos övrigt friska personer kan det räcka med de program som erbjuds av kommersiella aktörer. Vid grav fetma bör ett mer fullständigt utrednings- och behandlingsprogram erbjudas i vården inom hälso- och sjukvården.
-
Domningar och kramper i benen – har din patient MS?
52-åriga Hans söker vård då han sedan några månader tillbaka besväras av domningar, kramper och muskelförsvagning i benen. Nu undrar Hans om det kan vara diskbråck eller någon neurologisk sjukdom, såsom MS.
-
27-åriga Andreas söker vård för AS
På din husläkarmottagning möter du 27-åriga Andreas, vars far har ankyloserande spondylit. Andreas, som haft ont i ryggen tidigare, har hört talas om att genen HLA-B27 är en riskfaktor för AS och önskar "testa sig för denna". Vad säger du till honom?
-
Din patient har svår ryggsmärta som vägrar gå över - Vad är felet?
På din vårdcentral möter du en kvinna med smärta sedan flera år, främst i ryggen. Värken är ibland så uttalad att hon tvingas sjukskriva sig från sitt arbete och äter antidepressiva. Vilken typ av huvudsaklig smärta har hon? Följ patientfallet.
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Fördomar och fakta om digital vård
Vilka är dina fördomar om digital vård? Det cirkulerar många fördomar kring digital vård men här presenteras fakta om hur det faktiskt ser ut och går till.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu