Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Väntan på diagnos kan vara värre än diagnosen

Väntan på en diagnos är i många fall mer stressframkallande än vetskapen om att du lider av en allvarlig sjukdom. Det visar en ny studie där forskare har undersökt stressnivåerna hos 214 kvinnor som väntade på en diagnos eller som stod inför en behandling.
Annons

Väntan på en diagnos är i många fall mer stressframkallande än vetskapen om att du lider av en allvarlig sjukdom. Det visar en ny studie där forskare har undersökt stressnivåerna hos 214 kvinnor som väntade på en diagnos eller som stod inför en behandling, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.

112 av kvinnorna väntade på bröstbiopsi, en diagnostiserande metod för att undersöka knölar i bröstet, medan resterande redan hade fått sin diagnos och väntade på behandling. Studieresultaten visar att de kvinnor som väntade på att få en diagnos var betydligt mer stressade och hade högre ångestnivåer jämfört med de som stod inför behandling.

Annons
Annons

Det är Elvira Lang, docent vid Harvars Medical School och hennes kollegor som ligger bakom den nya studien. Hon anser att enkla åtgärder bör vidtas för att lindra en patients stress i väntan på diagnos. Bland annat pekar hon på att personalen behöver få ytterligare utbildning i hur man bemöter patienter.

– Utbildning av vårdpersonal i hur man talar till sina patienter i en sådan situation kan göra enorm skillnad. Det kan lösa spänningar och hjälpa patienterna att forma sina egna förväntningar på ett nyttigare sätt, säger Elvira Lang till SVT.

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2247466/vantan_pa_diagnos_varre_an_diagnosen

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons