Nyhet | Allmänmedicin

Väntetiden för AT är rekordlång

Aldrig tidigare har tiden för att få en allmäntjänstgöring varit så lång. Längst är väntetiden i Södertälje där det kan röra sig om två år innan nyutexaminerade läkare kan få göra sin AT. Nu kräver Sveriges kommuner och Landsting (SKL) en lagändring.


Caroline
Publicerad den: 2017-10-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tiden för att få en AT-tjänst har ökat med 50 procent jämfört med år 2008, enligt den årliga medlemsundersökning som Sveriges yngre läkares förening (SYLF) har gjort sedan 2008. I snitt rör det sig om en väntetid på drygt tio månader men där den är som längst får läkarna vänta 27 månader.

I Stockholms län är situationen som värst, där Södertälje sjukhus har den längsta väntetiden. Detta lyfter SVT i en artikel, där bland annat Sven Klaesson, tillförordnad vd för Södertälje sjukhus, uttalar sig:

– Jag kan se det positivt. Vi har ju en fördel som kan rekrytera de som har lång erfarenhet. Det är en fri arbetsmarknad och det finns AT-tjänster i hela landet. Alla kan inte vara i Stockholm som är attraktivt. Man har ett val att vikariera under tiden eller söka sig någon annanstans i landet, säger han.

Annons
Annons

Krävs nationell samordning

Efter Stockholm har Uppsala län och Jämtlands läns de längsta väntetiderna. I hälso- och sjukvårdslagen framgår det att landstingen har en skyldighet att se till att det finns tillräckligt med AT-tjänster för nyutexaminerade läkare, inklusive de läkare som har utbildat sig utomlands. Men så är inte fallet.

– Det måste finnas en nationell samordning som landstingen inte klarar av i nuläget och där måste Socialstyrelsen ta ett större ansvar, säger SYLF:s ordförande Jonas Ålebring till SVT.

Enligt Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har det skett en ökning av AT-platser de senaste åren. Samtidigt menar SKL att dagens lagstiftning är föråldrad och att regeringen måste ändra vissa delar för att Sverige ska kunna få fram fler AT-platser, rapporterar SVT.

    Källor

  • Svt.se - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/vantetiderna-pa-att-bli-at-lakare-rekordhog-skl-kraver-lagandring

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons