Nyhet | Allmänmedicin

Väntetiden för AT är rekordlång

Aldrig tidigare har tiden för att få en allmäntjänstgöring varit så lång. Längst är väntetiden i Södertälje där det kan röra sig om två år innan nyutexaminerade läkare kan få göra sin AT. Nu kräver Sveriges kommuner och Landsting (SKL) en lagändring.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-27
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Tiden för att få en AT-tjänst har ökat med 50 procent jämfört med år 2008, enligt den årliga medlemsundersökning som Sveriges yngre läkares förening (SYLF) har gjort sedan 2008. I snitt rör det sig om en väntetid på drygt tio månader men där den är som längst får läkarna vänta 27 månader.

I Stockholms län är situationen som värst, där Södertälje sjukhus har den längsta väntetiden. Detta lyfter SVT i en artikel, där bland annat Sven Klaesson, tillförordnad vd för Södertälje sjukhus, uttalar sig:

– Jag kan se det positivt. Vi har ju en fördel som kan rekrytera de som har lång erfarenhet. Det är en fri arbetsmarknad och det finns AT-tjänster i hela landet. Alla kan inte vara i Stockholm som är attraktivt. Man har ett val att vikariera under tiden eller söka sig någon annanstans i landet, säger han.

Annons
Annons

Krävs nationell samordning

Efter Stockholm har Uppsala län och Jämtlands läns de längsta väntetiderna. I hälso- och sjukvårdslagen framgår det att landstingen har en skyldighet att se till att det finns tillräckligt med AT-tjänster för nyutexaminerade läkare, inklusive de läkare som har utbildat sig utomlands. Men så är inte fallet.

– Det måste finnas en nationell samordning som landstingen inte klarar av i nuläget och där måste Socialstyrelsen ta ett större ansvar, säger SYLF:s ordförande Jonas Ålebring till SVT.

Enligt Sveriges kommuner och Landsting (SKL) har det skett en ökning av AT-platser de senaste åren. Samtidigt menar SKL att dagens lagstiftning är föråldrad och att regeringen måste ändra vissa delar för att Sverige ska kunna få fram fler AT-platser, rapporterar SVT.

    Källor

  • Svt.se - https://www.svt.se/nyheter/lokalt/sodertalje/vantetiderna-pa-att-bli-at-lakare-rekordhog-skl-kraver-lagandring

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons