Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Allmänmedicin

Varannan svensk har oro för att inte få vård under pandemin

Många känner oro för att inte få vård på grund av covid-19-pandemin. Samtidigt avbokades var femte vårdbesök. Det visar en undersökning som Folkhälsomyndigheten genomförde i våras.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-11-16
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

De som svarade på webb-enkäten som Folkhälsomyndigheten skickade ut i maj 2020 var personer åldrarna 16–84 år. Resultatet visar att varannan person var orolig för att inte få vård under covid-19-pandemin. Var femte person hade låtit bli att söka vård trots behov eller hade avbokat sitt vårdbesök. Detta gällde främst personer i åldern 70–84 år där många angav egen ålder eller belastning inom sjukvården som orsaker till att inte söka vård eller att avboka sitt vårdbesök, som främst handlade om rutinbesök.

– Både oro och färre vårdbesök kan påverka folkhälsan negativt, särskilt ur ett jämlikhetsperspektiv. Därför bör i synnerhet äldre personer uppmuntras att söka vård vid behov och inte ställa in planerade besök utan att först diskutera saken med hälso- och sjukvården, säger Karin Guldbrandsson, utredare på myndigheten, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/nyheter-och-press/nyhetsarkiv/2020/november/oro-for-att-inte-fa-vard-under-covid-19-pandemin--sarskilt-bland-aldre/

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons