Vartannat läkarintyg för sjukskrivning brister
Omkring hälften av alla läkarintyg för sjukskrivning håller inte måttet, enligt ny forskning vid Sahlgrenska akademin. En delstudie visar även att många läkare upplever sjukskrivningsprocessen som en känsloladdad och svår utmaning.
– Det som brister är framför allt beskrivningarna av varför en person inte kan jobba, att man exempelvis får panikångest när man träffar kunder, eller inte kan stå och gå vid maskinerna som vanligt, säger Karin Starzmann, doktorand i allmänmedicin med fokus på läkares sjukskrivningspraxis och syn på sjukskrivningar.
Hon har bland annat studerat kvaliteten på 444 läkarintyg för sjukskrivning från 20 vårdcentraler i Skaraborg. Det visade sig att 56 procent av intygen vid symptomdiagnos, då patienterna har symptom men saknar sjukdomsdiagnos, inte höll måttet. I kategorin sjukdomsspecifika diagnoser var 44 procent av intygen bristfälliga.
– I båda grupperna saknades väsentligt innehåll, säger Karin Starzmann.
Svårt uppdrag att vara sjukskrivande läkare
Vidare upplever många läkare sjukskrivningsprocessen som en känsloladdad och svår utmaning, visar en kvalitativ delstudie, baserad på fokusgruppsintervjuer med totalt 28 vårdcentralsläkare i Västra Götaland.
Karin Starzmann konstaterat att det behövs ett omtag i sjukskrivningsfrågan. Fokusgruppen kom med flera förslag på åtgärder.
– Många tycker fortfarande att det är ett betungande och svårt uppdrag att vara sjukskrivande läkare, som tar mycket mottagningstid i anspråk på vårdcentralen. Ett förslag de kom fram till var att speciella team eller sjukskrivningsläkare skulle ta hand om de längre sjukskrivningarna.
- Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//vartannat-lakarintyg-for-sjukskrivning-haller-inte-mattet.cid1549345
Källor
-
Artros
Artros är vår vanligaste ledsjukdom och är enligt WHO bland de elva sjukdomar som orsakar störst global sjukdomsbörda. Vid artros föreligger smärta, funktionsnedsättning och strukturella ledförändringar.
-
Obesitas - utredning och behandling
Vid lätt fetma hos övrigt friska personer kan det räcka med de program som erbjuds av kommersiella aktörer. Vid grav fetma bör ett mer fullständigt utrednings- och behandlingsprogram erbjudas i vården inom hälso- och sjukvården.
-
Domningar och kramper i benen – har din patient MS?
52-åriga Hans söker vård då han sedan några månader tillbaka besväras av domningar, kramper och muskelförsvagning i benen. Nu undrar Hans om det kan vara diskbråck eller någon neurologisk sjukdom, såsom MS.
-
27-åriga Andreas söker vård för AS
På din husläkarmottagning möter du 27-åriga Andreas, vars far har ankyloserande spondylit. Andreas, som haft ont i ryggen tidigare, har hört talas om att genen HLA-B27 är en riskfaktor för AS och önskar "testa sig för denna". Vad säger du till honom?
-
Din patient har svår ryggsmärta som vägrar gå över - Vad är felet?
På din vårdcentral möter du en kvinna med smärta sedan flera år, främst i ryggen. Värken är ibland så uttalad att hon tvingas sjukskriva sig från sitt arbete och äter antidepressiva. Vilken typ av huvudsaklig smärta har hon? Följ patientfallet.
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Fördomar och fakta om digital vård
Vilka är dina fördomar om digital vård? Det cirkulerar många fördomar kring digital vård men här presenteras fakta om hur det faktiskt ser ut och går till.
-
Din patient har kronisk urtikaria – remitterar du till dermatolog?
Nässelutslag påverkar den drabbades livskvalitet liksom förmågan att prestera på arbetet eller i skolan. Många av dessa patienter går obehandlade trots att det idag finns bra hjälp att få. Hur handlägger du din patient med kronisk urtikaria?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu