ESC: Hjärt-kärlnyheter med diabetesfokus
Fler än någonsin besökte årets virtuella ESC-kongress, som gick av stapeln den 29 augusti till 1 september. En av dem är Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet. För NetdoktorPro berättar han om de stora snackisarna under mötet.

Hallå där Lars Rydén...
Vilka sessioner bevakade du och vad stod i fokus där?
– Med hänsyn till mitt och min forskargrupps intresse för diabetes och hjärt-kärlsjukdom blev det ganska mycket inom det ämnesområdet. Här fanns dessutom en del viktiga nyheter att inhämta. “Emperor-reduced” och “DAPA kidney disease” var viktiga nya rapporter.
– En annan grupp av ny förmedlad information jag försökte täcka var riktlinjer. Hann inte allt men jag vill framhålla de nya och första riktlinjerna för “Sports Cardiology and Exercise in Patients with Cardiovascular Disease”. Intressant var dessutom nya farmakologiska möjligheter att behandla hypertrof kardiomyopati och att man inte behöver ge annan trombocytstabiliserande terapi till patienter med TAVI, det vill säga kateterburna aortaklaffar. Att kolkicin har en positiv effekt på postinfarktpatienter stödjer antiinflammationshypotesen och var spännande det med. Nya intressanta förmaksflimmerriktlinjer presenterades och där var kanske en höjdpunkt att man lade stor vikt vid livsstilsfrågor, något som tidigare inte varit fallet.
Vad anser du var mest relevant och varför?
– För mig nyheter inom diabetes hjärt-kärlområdet som bekräftar de stora fördelar som moderna läkemedel har. Att SGLT2-hämmare dessutom har en mycket god effekt vid hjärtsvikt även utan samtidig diabetes. Där är förbehållet dock att diabetesförekomsten i dessa studier är ganska ytligt studerad och många av dessa studiepatienter torde vara dysglykemiska.
Hur skulle du beskriva ESC 2020?
– Ytterst välordnad med ganska kort förvarning lyckades ESC på ett fantastiskt sätt att ordna ett levande virtuellt och mycket innehållsrikt möte. Antalet som besökte kongressen torde legat över 100 000, vilket ger en enorm spridning av nyheterna mycket mer än om man ska fara till kongressen. Då brukar det röra sig om 34 000 deltagare. Vad man missade var att träffa vänner och kollegor från när och fjärran.
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.
-
EASD: revolutionerande behandling – njureffekt oavsett diabetes
Missade du EASD, den stora årliga europeiska världskongressen inom diabetes? NetdoktorPro:s diabetesexpert Jarl Hellman redogör för de största nyheterna och viktigaste kunskapen som lyftes under hösten möte. Läs hans kongressrapport här.
-
Ny framgång för diabetesläkemedel vid hjärtsvikt
NetdoktorPro frågar Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala, vad han tar med sig från årets ADA-kongress.
-
Resumé från ADA 2020 – en virtuell diabeteskonferens
I en kongressrapport återger Jarl Hellman, överläkare vid Endokrinsektionen vid Akademiska sjukhuset, det viktigaste från världens största diabetesmöte.
-
Rutinen som kan minska svår hjärt-kärlsjukdom
Att diabetes är ett högrisktillstånd för kardiovaskulär sjukdom är ett faktum. Utmaningen är att gör en noggrann och korrekt riskbedömning samt att tidigt sätta in preventiv behandling.
-
Nya diabetesläkemedel – för vem?
De nya framgångsrika diabetesläkemedlen SGLT2-hämmare och GLP1-analoger vägs mot traditionella behandlingsmetoder. Hur ska man resonera som behandlande läkare? Uppfattningen kan skilja sig åt vilket är ett bekymmer när diabetologer och kardiologer möter samma patienter.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu