Identifiera subgrupper inom diabetes för skräddarsydd behandling
För att minska risken att utveckla diabetes typ-2 och komplikationer ska diabetesvården blir mer individanpassad. Så lyder ett av de centrala målen dit Socialstyrelsens nationella riktlinjer pekar.

Nytt resevaccin ska förebygga denguefeber
Qdenga är det nya resevaccinet som numera är godkänt i Sverige för att förebygga denguefeber.
C-APROM/SE/QDE/0013
– Centralt i de reviderade riktlinjerna för diabetesvård är att vården ska utgå från individen. Det är viktigt, inte minst för äldre personer med svår samsjuklighet och skörhet. Det finns risk för felbehandling om enskilda rekommendationer följs när en person lider av många sjukdomar samtidigt, säger Erik Åhlin, projektledare för riktlinjerna på Socialstyrelsen.
Det pågår en rad forskningsprojekt kring att identifiera undergrupper inom ramen för diabetes. Något som ska möjliggöra skräddarsydd vård.
– Man talar om olika subtyper där till exempel genetiska faktorer spelar in. Något som i framtiden kan komma att påverka hur behandlingen bäst utformas.
Diabetes bör behandlas utefter förutsättning
Individer med överviktsproblem har till exempel speciella förutsättningar och kan fordra operation. Fetmakirurgi ger oftast goda resultat med stor viktminskning under lång tid och bra glukoskontroll. Erik Åhlin menar därför att, efter att ha genomgått klinisk bedömning, kunna erbjuda fetmakirurgi till typ 2-diabetespatienter med svår fetma.
− Men här är ett viktigt budskap att det är mycket viktigt att dessa patienter informeras väl om vad ingreppet innebär i form av förändrade levnadsvanor och att de också följs upp strukturerat efter operationen.
En subgrupp som genomgående nämns i riktlinjerna är äldre diabetiker - ”mest sjuka äldre”.
− Det är en stor förändring som är viktig då behandlingen kan påverka andra sjukdomar. Har patienten problem med hjärtat kanske man inte ska satsa lika mycket på att sänka blocksockernivån.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Kulturskillnader påverkar synen på diabetesdiagnos
− Extra viktigt nu är att anpassa patientutbildning utefter människors kulturella bakgrund. Till exempel genom att erbjuda anpassad utbildning där man inte bara översätter språk utan också tar hänsyn till individernas levnads- och matvanor.
Sammantaget ska riktlinjerna leda till en bättre och mer jämlik diabetesvård.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
Höjdpunkterna från ADA-kongressen 2022
ADA 2022: En diabeteskonferens av hybridmodell som inkluderade många intresseväckande nyheter- bland annat stora framsteg inom medicinsk behandling av fetma, livsstilsråd via artificiell intelligens som reverserar typ 2 diabetes, en banbrytande studie med helautomatisk insulinpump, samt Bantingmedaljen till Dame Frances Ashcroft!
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Gunilla med diabetes: “Jag visste inte att synen kunde försämras”
Trots att många diabetespatienter drabbas av ögonkomplikationer är det inte alla som känner till riskerna.