Nya diabetesläkemedel – för vem?
De nya framgångsrika diabetesläkemedlen SGLT2-hämmare och GLP1-analoger vägs mot traditionella behandlingsmetoder. Hur ska man resonera som behandlande läkare? Uppfattningen kan skilja sig åt vilket är ett bekymmer när diabetologer och kardiologer möter samma patienter.

NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
I takt med att kopplingarna mellan typ 2-diabetes och kardiovaskulär sjukdom blir allt fler blir det också viktigare, men också svårare, att ge individanpassad behandling. Samtidigt gör flera nya behandlingsalternativ entre´på marknaden. Men uppfattningen om när en behandling lämpar sig bäst kan skilja sig åt inom professionen. Det menar Lars Rydén, senior professor i kardiologi vid Karolinska institutet.
– Kardiologer måste fatta beslut på kort sikt medan diabetesläkare snarare ser till ett längre perspektiv, säger han.
I sin föreläsning under årets Endo-diabetesmöte i Uppsala talar han som kardiolog utifrån ett diabetesperspektiv.
“Glukossänkande läkemedel är bra men det räcker inte”
I Sverige lever omkring 500 000 personer med typ 2-diabetes och många av dem löper en ökad risk att dö i förtid till följd av diabeteskomplikationer, huvudsakligen kardiovaskulära sjukdomar. Faktum är att två tredjedelar av alla patienter som akut kommer in till sjukhus med koronarinsufficiens har diabetes eller nedsatt glukostolerans. Därför menar Lars Rydén att sjukdomen måste attackeras från flera håll.
– Glukossänkande läkemedel är bra men det räcker inte. Är det inte bra med ett läkemedel som har fler effekter?
Han uppdaterar åhörarna kring kunskapsläget om SGLT2-hämmare, som utöver sin glukossänkande effekt verkar skydda både hjärta-kärl och njurar. Han gör detsamma med GLP1-analoger, som han beskriver som “ett idealt läkemedel för personer där allt är lite skevt kroppen, som vid typ 2-diabetes”.
LÄS ÄVEN: Rutinen som kan minska svår hjärt-kärlsjukdom
SGLT2-hämmare och GLP1-analoger – likheter och skillnader
Likheter
- Glukossänkning
- Viktminskning
- Blodtrycksreduktion
- Njurskydd?
Skillnader
- GLP-1-analoger
- Avtagande åderförkalkning
- Plackstabilisering
- SGLT2-hämmare
- Minskad risk för hjärtsvikt
- Njurskydd
Riktlinjer – ingen kokbok
Enligt de nya europeiska behandlingsriktlinjerna som publicerades i fjol bör alla patienter med diabetes som har eller har stor risk för att utveckla kardiovaskulär sjukdom behandlas med någon av de nya läkemedlen. Samtidigt är riktlinjer bara rekommendationer där till exempel traditionella och ekonomiska hinder kan göra att de inte följs. Det finns äldre beprövade läkemedel som också kostar betydligt mindre.
– Riktlinjerna ger en övergripande bild och är ett sätt att underlätta. Men de fungerar inte som någon kokbok när man står med den enskilda patienten, säger Lars Rydén.
Därför är han rädd för att de nya läkemedlen inte kommer till nytta för alla patienter som skulle behöva de.
Livslånga observationsstudier
Det som saknas när det gäller SGLT2-hämmare och GLP1-analoger är långa observationsstudier. De studier som hittills har genomförts har sträckt sig över några år, vilket är en kort tid sett till en livslång sjukdom som diabetes. Kunskap om exakt hur de nya läkemedlen påverkar patienterna på lång sikt är ännu oklart.
– Så här långt verkar bieffekterna av de nya läkemedlen inte vara särskilt uttalade men vi vet såklart inte tillräckligt. Det vi vet är att de minskar kardiovaskulär död och sjukhusinläggningar drastiskt! Varför är svårt att säga idag men vi kan inte bara stå stilla om de hjälper patienterna, säger Lars Rydén och fortsätter:
– Dessutom gör de att vi inte behöver pressa lika mycket med glukossänkarna och vara lika aggressiv där.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Många erbjuds inte nödvändig diabetesvård
Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla patienter med typ 2-diabetes erbjudas grupputbildning, för att på bästa sätt kunna klara av sin egenvård. Samtidigt visar en patientundersökning från Netdoktor att åtta av tio inte har erbjudits detta.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.