Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Äldre får ofta för mycket insulin för sin diabetes

Gamla på äldreboende får ofta för mycket insulin för sin diabetes. Något som kan resultera i dödsfall, skriver Dagens Nyheter på nätet. – Sannolikt har ett antal dödsfall inträffat efter felmedicinering, säger professor Carl Johan Östgren, professor i allmän­medicin vid Linköpings universitet.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-11-07

Annons

Gamla på äldreboende får ofta för mycket insulin för sin diabetes. Något som kan resultera i dödsfall, skriver Dagens Nyheter på nätet.

– Sannolikt har ett antal dödsfall inträffat efter felmedicinering, säger professor Carl Johan Östgren, professor i allmän­medicin vid Linköpings universitet.

Annons
Annons

Hur utbredd felmedicineringen är, är svårt att säga. Men två vetenskapliga studier visar tecken på att diabetesvården går systematiskt och allvarligt fel.

Cirka 300 000 svenskar har den vanligaste formen, typ 2-diabetes. De flesta är över 80 år och många av dessa vårdas på äldreboende. Problemet är att de gamlas behov av mediciner förändras efter några år utan att det upptäcks.

– De riktigt gamla går ofta ned i vikt på slutet och behöver inte lika mycket insulin som förut, säger Carl Johan Östgren.

Annons
Annons

Deras blodsockervärden kan vara bra under dagen men bli alldeles för låga på natten. För lågt blodsocker är inte bra och de äldre kan hamna i koma, få hjärtartimy och i värsta fall hjärtstillestånd som leder till döden.

– Tyvärr saknar många äldre­boenden rutiner för att kolla värdena på natten, säger Östgren.

Förvirring, ilska och oro vid lågt blodsocker kan missuppfattas som demens. I värsta fall ger läkarna lugnande eller ångestlindrande medicin, som kan ge biverkningar.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/nyheter/sverige/aldre-med-diabetes-far-for-mycket-insulin

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.