Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Amning kan skydda mammor mot diabetes

Kvinnor som inte ammar sina barn löper betydligt större risk att drabbas av diabetes typ två senare i livet, jämfört med kvinnor som ammar. Det visar en ny omfattande studie, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Det är forskare vid universitet i Pittsburg, USA, som genomfört studien.
Annons

Kvinnor som inte ammar sina barn löper betydligt större risk att drabbas av diabetes typ två senare i livet, jämfört med kvinnor som ammar. Det visar en ny omfattande studie, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter. Det är forskare vid universitet i Pittsburg, USA, som genomfört studien. De har följt totalt 2 233 kvinnor i åldrarna 40 till 78 år och granskat vad som skiljer de kvinnor som utvecklar diabetes från dem som inte får sjukdomen. Och studieresultaten visar att amningen spelade väsentlig roll.

Det var nästan dubbelt så många kvinnor som inte ammat sina barn som utvecklade diabetes i senare år jämfört med dem som ammat sina barn eller inte fött barn alls. 27 procent av de mammor som inte ammat sina barn utvecklade diabetes typ två.  Kvinnor som däremot ammat sina barn löpte ingen större risk att få diabetes jämfört med dem som inte skaffar några barn alls, rapporterar SVT.

Annons
Annons

En tänkbar förklaring till detta samband kan vara att amningen hjälper kvinnor att bli av ned det överskottsfett som lagras under graviditeten.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Sveriges Television, Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2122714/amning_skyddar_mammor_mot_diabetes

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.