Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Blodprov visar vilka diabetespatienten som kan ha nytta av metformin

En tredjedel av alla patienter med typ 2-diabetes svarar inte på behandling med metformin. Ytterligare en tredjedel upplever allvarliga biverkningar och många väljer därför att sluta ta medicinen. Nu har forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum utvecklat en markör som genom ett blodprov kan tala om huruvida patienten är lämpad för behandlingen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-09-21
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Behandling med metformin ska sänka blodsockret hos patienter med typ 2-diabetes där bättre kost och motion inte är tillräckligt. Läkemedlet är enligt internationella riktlinjer förstahandsalternativet i detta avseendet. Om det inte ger avsedd effekt eller om patienten får svåra biverkningar går man vidare och prövar med andra läkemedel.

Samtidigt är det många som inte svarar på behandlingen eller som upplever biverkningar i form av magtarmbesvär. Fem procent slutar med medicinen på grund av biverkningarna.

– Om det tar lång tid innan patienten får rätt behandling ökar risken för komplikationer till följd av det höga blodsockret. Cirka 30 procent av alla med typ 2-diabetes svarar inte på metformin och bör få en annan medicin redan från start. Därför är det viktigt att kunna identifiera dem direkt vid diagnostisering, säger Charlotte Ling, professor i epigenetik vid Lunds universitets Diabetescentrum som lett studien, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Ett steg närmare individanpassad diabetesvård

Tidigare studier har kunnat identifierat vissa genvarianter som varit associerade med tolerans och respons på metformin, men de har inte kunnat förutspå hur väl patienten svarar på behandlingen. Forskarna i den aktuella studien är de första som har lyckats med detta inom diabetesvården.

– Vår studie utgör ett viktigt steg mot målet med individanpassad vård vid diabetes eftersom den kan bidra till att rätt person får rätt vård redan vid diagnostillfället, säger Charlotte Ling, i pressmeddelandet.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Lunds universitet - https://www.lu.se/artikel/metformin-diabetespatienter-eller-ej-nu-vet-forskare-svaret

Annons
Annons
Annons

Annons