Bristande insatser för att ta hand om diabeteskomplikationer
Följdsjukdomar i njurar och ögon samt stroke och kärlkramp utgör vanliga diabeteskomplikationer och leder till sjukhusvård liksom sjukfrånvaro. Detta innebär onödigt lidande och skyhöga kostnader för samhället. Samtidigt har det aldrig tidigare funnits så goda möjligheter att med hjälpmedel och läkemedel minska konsekvenserna av typ 2-diabetes, menar Katarina Steen Carlsson som är en av författarna till Världens största studie av diabeteskomplikationer.
NetdoktorPro rapporterar från ADA och EASD
Följ vår kongressbevakning från ADA (American Diabetes Association) och EASD (European Association for the Study of Diabetes). Ta del av bland annat kongressrapporter, referat och intervjuer med kollegor som deltagit.
Sjukfrånvaron för personer med typ 2-diabetes, som är direkt kopplat till komplikationer orsakade av sjukdomen, motsvarar en kostnad på 4,9 miljarder kronor under ett år. Vidare utgör sjukhusvård av komplikationerna ytterligare 2,5 miljarder kronor. Det visar en färsk studie från Örebro universitet och Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund, som inkluderar närmare 400 000 personer med typ 2-diabetes.
Förebyggande insatser för att minska komplikationer vid typ 2-diabetes
Följdsjukdomar i njurar och ögon samt stroke och kärlkramp är de vanligaste orsakerna till sjukhusvård och sjukfrånvaro. Om förekomsten av komplikationer minskade med fem procent skulle det innebära 127 miljoner kronor i sparade vårdkostnader. Samtidigt skulle produktionsförlusterna minska med över 240 miljoner kronor, visar studieresultaten.
– Utmaningen för sjukvården är att kostnaderna för förbyggande insatser måste tas idag för att kunna minska komplikationskostnader om fem och tio år, säger Katarina Steen Carlsson, forskningsledaren vid Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.
Hon poängterar att de medicinska förutsättningarna för att kunna minska diabeteskomplikationer aldrig har sett bättre ut.
– Idag finns flera möjligheter än tidigare att med hjälpmedel och läkemedel minska konsekvenserna av typ 2-diabetes.
Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »
- Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/diabeteskomplikationer-bakom-miljardkostnader-i-varden/
Källor
-
NetdoktorPro rapporterar från årets största diabetesmöten
Här samlar vi vår kongressbevakning från ADA och EASD. Ta del av kongressrapporter och intervjuer med deltagare.
-
Diabetesfoten – hur förebygga fotsår och få dessa att läka
En av de mest hotande diabeteskomplikationerna är fotsår och amputation. För att förhindra uppkomsten av fotsår är det av yttersta vikt att regelbundet följa dessa patienter med noggranna fotinspektioner.
-
Höjdpunkter från EASD 2021
En virtuell men högst levande diabeteskonferens med veckoinsulin, ”twinkretinbehandling”, långtidsdata med semiautomatisk pump, precisionsmedicin samt ett nytt läkemedel vid diabetesnefropati särskilt i fokus.
-
Typ 2-diabetes mellitus
Ungefär fem procent av Sveriges befolkning har en känd diabetes och ungefär 90 procent av dem har typ 2-diabetes. Många av dessa löper en ökad risk att dö i förtid till följd av komplikationer till sin diabetes.
-
Så bör du som läkare resonera vid frågor om testosteronbrist
Vad räknas som testosteronbrist och vilka ska behandlas? Här pågår det ett intensivt kunskapssökande runt om i världen just nu, menar Mats Holmberg, androlog och endokrinolog vid Karolinska Universitetssjukhuset.
-
Så kan komplikationsrisken vid typ 2-diabetes förutses
En studie gjord vid Lunds Universitet visar tydliga epigenetiska skillnader mellan olika grupper av patienter med typ 2-diabetes. Skillnader som även kan kopplas till risker att utveckla vanliga komplikationer. Resultaten ger ytterligare stöd för mer individanpassad behandling av sjukdomen, menar forskarna.
-
Många erbjuds inte nödvändig diabetesvård
Enligt Socialstyrelsens riktlinjer ska alla patienter med typ 2-diabetes erbjudas grupputbildning, för att på bästa sätt kunna klara av sin egenvård. Samtidigt visar en patientundersökning från Netdoktor att åtta av tio inte har erbjudits detta.
-
Den viktiga relationen med diabetespatienten
Idealet för diabetesvård är att patienterna ska vara så väl behandlade och ha så goda värden att de inte löper någon allvarlig risk för följdsjukdomar. Samtidigt vilar redan ett stort ansvar på sjukvårdpersonal och frågan är hur diabetesvården ska bli mer jämlik.