Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Bristande insatser för att ta hand om diabeteskomplikationer

Följdsjukdomar i njurar och ögon samt stroke och kärlkramp utgör vanliga diabeteskomplikationer och leder till sjukhusvård liksom sjukfrånvaro. Detta innebär onödigt lidande och skyhöga kostnader för samhället. Samtidigt har det aldrig tidigare funnits så goda möjligheter att med hjälpmedel och läkemedel minska konsekvenserna av typ 2-diabetes, menar Katarina Steen Carlsson som är en av författarna till Världens största studie av diabeteskomplikationer.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-09-28
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Sjukfrånvaron för personer med typ 2-diabetes, som är direkt kopplat till komplikationer orsakade av sjukdomen, motsvarar en kostnad på 4,9 miljarder kronor under ett år. Vidare utgör sjukhusvård av komplikationerna ytterligare 2,5 miljarder kronor. Det visar en färsk studie från Örebro universitet och Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi i Lund, som inkluderar närmare 400 000 personer med typ 2-diabetes.

Förebyggande insatser för att minska komplikationer vid typ 2-diabetes

Följdsjukdomar i njurar och ögon samt stroke och kärlkramp är de vanligaste orsakerna till sjukhusvård och sjukfrånvaro. Om förekomsten av komplikationer minskade med fem procent skulle det innebära 127 miljoner kronor i sparade vårdkostnader. Samtidigt skulle produktionsförlusterna minska med över 240 miljoner kronor, visar studieresultaten.

– Utmaningen för sjukvården är att kostnaderna för förbyggande insatser måste tas idag för att kunna minska komplikationskostnader om fem och tio år, säger Katarina Steen Carlsson, forskningsledaren vid Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi och en av författarna till studien, i ett pressmeddelande.

Annons
Annons

Hon poängterar att de medicinska förutsättningarna för att kunna minska diabeteskomplikationer aldrig har sett bättre ut.

– Idag finns flera möjligheter än tidigare att med hjälpmedel och läkemedel minska konsekvenserna av typ 2-diabetes.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/diabeteskomplikationer-bakom-miljardkostnader-i-varden/

Annons
Annons
Annons

Annons