Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Diabetesläkemedel godkänt för behandling av överviktiga

Ett läkemedel som tidigare använts för behandling av patienter med typ 2-diabetes har dessutom visat sig bidra till viktminskning. Nu har läkemedlet fått klartecken för att användas även inom detta område.
Annons

Läkemedlet innehåller substansen liraglutid, som godkändes för diabetesbehandling 2009. Men eftersom medicinen även tycktes bidra till viktminskning har substansen testats ytterligare. I en studie med 5 800 feta eller överviktiga personer visade sig ämnet bidra signifikant till viktminskning, rapporterar Dagens Medicin. Glädjande nyheter, menar professor Stephan Rössner, tidigare chef för överviktsenheten på Karolinska universitetssjukhuset.

– Det är mycket bra att vi nu får ett nytt läkemedel som kan användas av patienter med övervikt eller fetma, säger han till Dagens Medicin.

Annons
Annons

Enligt Dagens Medicin rekomenderar nu EU:s läkemedelsmyndighet att patienter med ett BMI över 27 ska kunna få behandlingen i form av en daglig injektion som patienten själv tar. Behandlingen ska genomföras tillsammans med andra livsstilsförändringar som bättre kost och mer motion. Syns inga resultat efter 12 veckor ska behandlingen avbrytas. Det är fortfarande inte känt vad som ger viktminskningen men enligt EU:s läkemedelsmyndighet verkar substansen bidra till mättnadskänsla. Myndigheten har nu gett klartecken för det nya användningsområdet för läkemedlet, men det formella godkännandet fattas av EU-kommissionen.

I dagsläget är bara ett enda läkemedel mot fetma godkänt i Sverige, men ytterligare en substans godkändes innan jul och nu kommer alltså snart diabetesläkemedlet i ny tappning. 

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/01/27/nya-lakemedel-mot-fetma-valkomnas/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons