Nyhet | Diabetes

Diabetesmedicin kan hjälpa mot alkoholism

Läkemedel som används mot diabetes typ 2 och fetma kan få ytterligare ett användningsområde – alkoholberoende. En ny studie har visat att ett visst hormon kan göra att glädjekänslan efter att ha druckit alkohol försvinner.

Publicerad den: 2015-09-09
Författare: Anna-Cajsa Torkelsson, Redaktör

Annons

Normalt sett triggar alkoholkonsumtion igång hjärnans belöningscentrum så att dopamin, som ger en känsla av eufori, frisätts. Men möss som får i sig hormonet GLP-1 får ingen ökning av dopamin efter att ha druckit alkohol, visar försök gjorda vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Det gör att de inte längre får någon belöning av att dricka, vilket minskar djurens motivation att dricka alkohol. Hormonet förhindrar också återfallsdrickande hos råttor som avlats fram för att dricka alkohol.

– Hos råttor som druckit mycket alkohol under flera månader och därefter fått det GLP-1 liknande ämnet vid ett tillfälle minskar alkoholintaget med 30 procent. Om de fått läkemedlet vid flera tillfällen minskar alkoholintaget med cirka 40 procent, säger Elisabet Jerlhag, forskare vid Sahlgrenska akademin, i ett pressmeddelande.

Hormonet finns naturligt i tarmarna

Detta hormon används idag för behandling av diabetes typ 2 och fetma. Hormonet frisätts naturligt i tarmarna när vi äter och gör att vi känner oss mätta.

– Resultaten i studien tyder på att hormonet GLP-1 är en viktig del även för utveckling av alkoholberoende och att läkemedel som liknar GLP-1 skulle kunna användas för behandling av alkoholberoende hos människor. Detta bör nu studeras vidare, säger Elisabet Jerlhag på Sahlgrenska akademin.

Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - http://www.gu.se/omuniversitetet/aktuellt/nyheter/detalj//diabeteslakemedel-kan-hjalpa-mot-alkoholberoende.cid1320596

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons