Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Diabetespatienter dröjer med att söka hjärtvård

Det är viktigt att få snabb behandling vid en hjärtinfarkt. Diabetiker väntar dock längre med att uppsöka sjukvård vid hjärtinfarktsymtom, jämfört med andra patienter. Det visar en ny studie från Umeå universitet.

Publicerad den: 2015-03-16

Annons

– Det vi kan se är att bröstsmärtor är vanliga både hos patienter med och utan diabetes och likheterna även är fler än olikheterna när det gäller övriga hjärtinfarktsymtom. Däremot dröjer patienter med diabetes ofta längre än andra innan de söker vård vid hjärtinfarkt, vilket kan vara en viktig förklaring till den försämrade prognosen vid hjärtinfarkt hos patienter med diabetes, säger Karin Hellström Ängerud, sjuksköterska vid kardiologen, Norrlands universitetssjukhus i Umeå samt doktorand vid Institutionen för omvårdnad, Umeå universitet, i ett pressmeddelande.

En hjärtinfarkt kräver snabb behandling och de som dröjer med att uppsöka vård riskerar bestående skador på hjärtat och kan i värsta fall dö.

Färre diabetiker ringer SOS Alarm

Annons
Annons

Nu visar en studie från Umeå universitet att diabetespatienter dröjer mer än två timmar innan de uppsöker vård för hjärtinfarkt, jämfört med andra patientgrupper. Detta trots att diabetiker har en ökad risk att drabbas av hjärtproblem, jämfört med de utan diabetes.  

Forskningen visar även att färre diabetiker ringde SOS Alarm som första medicinska kontakt.

– Svårigheter att tolka symtomen och svårigheter att förstå att det är hjärtinfarkt man drabbas av är faktorer som bidrar till att man dröjer med att söka vård. Vissa patienter försöker att behandla symtomen från hjärtat med egenvård, exempelvis i form av att ta värktabletter och att vila. Många vill även gärna rådgöra med en anhörig innan de tar beslut om att söka vård, säger Karin Hellström Ängerud i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Upplever du att diabetespatienter ofta väntar med att uppsöka sjukvård? Kommentera gärna direkt under artikeln.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Umeå universitet - http://www.medfak.umu.se/om-fakulteten/aktuellt/nyhetsvisning/patienter-med-diabetes-drojer-langre-med-att-soka-vard-for-hjartinfarkt.cid248204

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons